IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
13:12 | 2 май 2018
Обновен: 19:28 | 21 март 2024

Виктор Бузев: Боровец-север може да стане привлекателен квартал

План за регулация и застрояване ще започне да се изработва след решение на Общинския съвет

По материала работи: Слав Велев
Виктор Бузев: Боровец-север може да стане привлекателен квартал

План за регулация и застрояване на местност Боровец север ще започне да се изработва след като стане факт решението на Общинския съвет. „Това е един дългоочакван проект. Още от 2013 г. започнахме да работим активно за това, защото единствената възможност градът да се развива е в южна посока, тъй като в северната част всичко е уплътнено“ – коментира пред журналисти главният архитект на Варна - Виктор Бузев. „Смятам, че Боровец – север може да стане привлекателен квартал по подобие на Бояна в София. Условията там са много добри, няма замърсяване на въздуха, а плажовете в района все още не се използват активно“ – допълни той.
 

Стартирането на процедурата по изграждане на план за регулация и застрояване се е забавило поради изчакването да влезе в сила кадастралната карта, която вече е факт. „Ако на сесия на общински съвет бъде подкрепено предложението за одобрение на заданието, ние ще възложим процедура по изработване на плана. В бюджета има заложени пари за това. Трудно е да се прогнозира в какъв срок ще бъде готов, тъй като има редица процедури, които трябва да се спазят. Заложили сме 90 дни за изработване, но от там нататък следват съгласувания и съобразяване на особености като екологична оценка и културно наследство. Със сигурност ще отнеме време и ако стане за три години ще е добре“ – завърши главният архитект на Варна.

 

Комисията по архитектура към Общински съвет днес разгледа и друга точка от дневния ред - искане на разрешение за изработване на специализиран подробен устройствен план за терен в землището на село Константиново. Съветниците отложиха разглеждането на въпроса заради неясноти относно инвестиционните намерения на Терем  КРЗ Флотски арсенал. Варна, подал заявлението за допускане на   ПУП-ПРЗ. Съгласно Общия устройствен план на Варна въпросният имот попада в зона специални терени.

 

Членовете на комисията решиха на заседанието, на което отново се разгледа това искане, да бъдат поканени представители както на Терем  Флотски арсенал, така и на Министерство на отбраната, които да направят разяснения по темата.

 

 

Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна