IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
15:49 | 4 май 2018
Обновен: 10:34 | 29 април 2024

Планират изграждането на нов център за хора с увреждания във Варна

95 варненци ще получат еднократни социални помощи

По материала работи: Пламен Янков
Планират изграждането на нов център за хора с увреждания във Варна

Нов център за подкрепа на хора с увреждания планира да създаде Община Варна. Администрацията е готова да подаде проектно предложение, за да получи до 1 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.

 

Съветниците от ПК „Социални дейности и жилищна политика“ дадоха съгласието си Варна да кандидатства за финансиране. Ако проектното предложение получи одобрение от Брюксел и средствата бъдат отпуснати, следващата година ще бъде направен ремонт на предвидените за целта помещения в кв. „Аспарухово“, а през 2020 г. се предвижда центърът да отвори врати.  

 

Той ще осигурява дневна и почасова грижа на хора с тежки множествени увреждания, като подкрепа ще се оказва и на техните семейства. Капацитетът на центъра ще е за 30 души.

 

На днешното си заседание общинските съветници одобриха и отпускането на еднократни социални помощи на 95 варненци. Със средствата на обща стойност 31 800 лв. те ще покрият свои жизнени, образователни и комунално-битови потребности. На 17 души беше отказана помощ заради непълна документация, неоснователни мотиви или вече получена помощ от общината.


Членовете на комисията гласуваха също да се внесе предложение в Министерски съвет за отпускане на персонални пенсии на две деца от Варна. Починалите им бащи нямат изискуемия трудов стаж, за да получат те наследствена пенсия.
 

Черно море

Коментари

Новини Варна