IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
17:32 | 21 май 2018
Обновен: 19:35 | 15 март 2024

86 социални услуги включва план 2019 г. за Варна

Сред новите предложения е откриването на център за настаняване на бездомни

По материала работи: Ставри Таргов
86 социални услуги включва план 2019 г. за Варна

Годишният план за развитие на социалните услуги на Варна през 2019 г. бе приет единодушно от постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет. Той бе предложен от кмета Иван Портних.

 

В него са добавени 29 нови услуги, от които 3 са местни дейности, а 26 делегирани от държавата дейности или проекти. Общият брой на услугите е 86.  Към новите услуги планът предвижда откриване на мобилен център в подкрепа на възрастни хора и мобилен център за информиране, обучение и подкрепа на деца от 5 г. до 18 г. И двата ще предоставят социални услуги по домовете, свързани с психологическо и социално консултиране и рехабилитация.

 

В списъка за 2019 г. са включени още реализиране на услугите личен и социален асистент, което ще даде възможност на хора, които имат трайни увреждания и такива с невъзможност да се самообслужват, да получат грижи в
домашни условия.  Нуждаещите се ще бъдат подпомогнати при изпълнение на ежедневните си потребности от битов и социален характер, както и по отношение организация на свободното време и социално включване. Предвиденият капацитет за личните асистенти е 250 места, за социални асистенти – 50 места.

 

Планът предвижда и разкриване на още една нова услуга - социален асистент за деца, която е насочена към деца с увреждания и е с капацитет 120 места.

 

За втората половина на 2019 г. е предвидено стартирането на услуга "Център за временно настаняване". Той ще приютява бездомни лица за не повече от 3 месеца за една календарна година, а при необходимост срокът може да бъде удължен до 6 месеца.

 

Центърът ще осигурява място за живеене, квалификационни и преквалификационни курсове. Ще спомага за социална адаптация  на потребителите и ще им съдейства и за намиране на работа.

 

Във връзка с писмо от Фондация "Карин дом" и по предложение на д-р Лидия Маринова - председател на социалната комисия, капацитетът на Център "Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания" бе увеличен от 40 на 60 места.

 

Годишният план за развитие на социалните услуги предстои да бъде гласуван на заседание на Общински съвет - Варна.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна