IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
12:24 | 11 декември 2018
Обновен: 17:28 | 11 март 2024

Варна изпраща 2018-а с ръст на сделките с имоти между 8 и 10%

Доходността от жилищата варира от 4 до над 6%

По материала работи: Борис Проданов
Варна изпраща 2018-а с ръст на сделките с имоти между 8 и 10%

Броят на реализираните във Варна сделки с недвижими имоти през отиващата си 2018 г. нараства с около 8 – 10%. Това сочат коментари на брокери, които визират като причини за увеличението ниските ипотечни лихви, улесняващи новодомците при закупуване на жилище на кредит.

 

Понижение има в сделките с имоти, които са придобити за отдаване под наем. Закупуването на жилища са за собствена нужда, за близки и/или роднини, както и евентуално за препродажба с печалба. Работещи в чужбина варненци и/или моряци имат възможност и често придобиват имоти в родината или на хитово място в морската столица. Използват ги за ваканция (по време на отпуската през лятото) или за живеене при повторно завръщане.

 

Между 750 – 1000 евро/кв.м вървят пазарните цени във Варна на недвижимите имоти. Това са стойности, пряко зависещи от разположението на жилището – център, квартали. Ако желанието е за имот с отлична инфраструктура и изглед към морето, цените удрят 1800 – 2000 евро/кв.м.

 

Посочва се, че при закупуване на имот в морската столица доходността е между 4 и 5%. Това се дължи на туристите през летния сезон и студентите през есента, зимата и пролетта. Установено е, че по-малките апартаменти носят по-високи печалби с нисък риск. Сериозна инвестиция в луксозно жилище с изглед към морето често носи доходност и 5 – 6 %, но трябва да се внимава.

 

Къщите вървят 1000 – 1200 евро/кв.м в крайните квартали, и 1200 – 2000 евро/кв.м в центъра, на известните булеварди и зоните с изградена инфраструктура. В такива имоти доходността е и по-висока от тази в малкия апартамент, но трудно се намират наематели.

 

Още по темата: Ръстът на новото строителство уравновесява имотния пазар във Варна

Коментари

Новини Варна