Варненски съветници подкрепиха отпадане на винетките до Златните (Обновена)
Те поискаха увеличаване на бюджета за функция „Транспорт“ за 2019 г.
Публикувана: 24 Jan 2019 | 13:24

Постоянната комисия по транспорт към Общинския съвет подкрепи принципно искането за отпадане на винетките от Варна до  Златните пясъци. То бе отправено от Съюза на хотелиерите и Съюза на собствениците за развитие на курорта. Един от основните аргументи бе, че това ще създаде сериозен проблем за наетите кадри за туризма.

 

Решението на комисията обаче няма да промени ситуацията, докато въпросната отсечка, която е държавна, не стане общинска собственост. Това може да стане само с предложение на кмета Иван Портних и решение на Общинския съвет. Проблемът с отпадането на винетките за крайградските райони на Варна засяга над 100 км пътна мрежа, стана ясно още на заседанието.

 

Комисията поиска увеличаване на бюджета за функция „Транспорт“ за 2019 г. с 20 000 лв. Парите са за 2 курса седмично до хотел „Белвю“ за живеещите в района, които са ощетени откъм автобусни спирки. Така бюджетът за транспорт ще стане 8 453 200 лв.

 

Близо 6 млн. лева от бюджета на общината са планирани за финансиране на пенсионерските карти. Сумата е със 100 000 повече спрямо миналата година заради по-големия брой карти за хората на възраст над 67 години. В първоначалния бюджет за 2018 г. за пенсионерите бяха заложени 40 140 карти, а сега броят им е 42 000.

 

От разчетите става ясно, че намалява броят на учениците, пътуващи от селата в общината до Варна с преференциални карти. Планирани са по-малко ученически карти за пътуване от почти всички села, с изключение на с. Казашко.

 

За ученическите карти ще бъдат отпуснати 1,2 млн. лева, като дофинансирането се запазва същото като през 2018 г.
За пътуванията за хората с увреждания общината ще отдели близо 140 хил. лева.

 

Предложението трябва да бъде одобрено от комисията по финанси и бюджет преди да влезе в пленарната зала.  

 

Ставри Таргов

 

Коментари ( 0 )