Иван Портних: Европейското финансиране ускори развитието на общините
Само за няколко години успяхме да направим така, че макрорамката на бюджета във Варна да се увеличи 2,5 пъти, каза още кметът
Публикувана: 5 Feb 2019 | 14:31

С активна работа по европейски проекти само за няколко години успяхме да направим така, че макрорамката на общинския бюджет да се увеличи 2,5 пъти. Преките ползи достигат до всеки един жител на града ни, коментира кметът на Варна Иван Портних по време на среща с граждани в район „Приморски”.

 

„Европейското финансиране ускори развитието на българските общини”, категоричен бе Портних, като изтъкна, че благодарение на доверието, с което страната ни се ползва сред своите партньори в ЕС средствата за България, заложени за следващия програмен период, ще се увеличат. „Премиерът Бойко Борисов извоюва изключително силни позиции за България, а председателството на Съвета на ЕС безусловно е огромно постижение, защото зададе теми като интеграцията на Западните Балкани, които вече са важна част от европейския дневен ред. Евродепутатите ни, сред които Варна има свой представител в лицето на Емил Радев, доказаха, че са подготвени и уверено защитават националните ни интереси. Българският еврокомисар Мария Габриел успя за много кратко време да изпълни със съдържание ресор „Цифрова икономика и цифрово общество”, който е свързан с много предизвикателства пред Европа”, изтъкна още Иван Портних. В контекста на предстоящите евроизбори той отбеляза, че това е посока, която страната ни трябва да продължи да следва и занапред.


„Тази ясна европейска перспектива дава възможност морската столица да се позиционира още по-добре. Даденостите на Варна като потенциал на младите хора и университетската общност бяха оценени в ЕС и получихме доверието да сме сред първите градове в Европа с шанс да развиват дигитален хъб. Максимално ще се възползваме и от отпуснатите евросредства за безплатен интернет на обществени места”, посочи още кметът.

 

Той припомни, че спечелените от общината европроекти осигуряват инвестиции във всички области, в това число за модернизиране на образователната инфраструктура и младежки инициативи, за по-добро здравеопазване, за обновяване на културните институции, за социални дейности, за развитие на услуги, свързани с туризма.

 

Рекордният общински бюджет от близо половин милиард лева, гласуван на последната сесия на ОбС, ни дава увереност, че темпът на работа не само ще се запази, но и сериозно ще надградим постигнатото. Защото Варна няма време за губене. Ефектът ще се усети от всеки варненец, във всеки район на града ни. Това увери на среща с граждани в район „Одесос” Иван Портних.


В отговор на поставените въпроси той информира, че обновяването в централната градска част продължава с подмяна на подземните комуникации и ремонт на бул. „Съборни”, на улиците „Цар Симеон” и „Михаил Колони”. „Веднага след като приключи работата по ключовите трасета, ще влезем в малките улички, във вътрешнокварталните пространства, които също се нуждаят от цялостно обновяване”, подчерта кметът.


„Полагаме усилия да облекчим движението в града. Чрез предприетите ремонти отклоняваме тежкотоварния трафик от и към пристанището и промишлената зона още по бул. „Атанас Москов”. Така осигуряваме за тировете, които нанасят поражения върху уличната инфраструктура, бърз излаз на магистралата. Бърз достъп до нея вече предлага и пробивът на бул. „Сливница”, припомни кметът. Той бе категоричен, че бул. „Васил Левски”, който се очаква да бъде завършен в края на април, ще има важна роля за разтоварване на движението в морската столица. „За всички е видно, че текат мащабни строителни работи. Трасето е сложно – само поставените пилоти са с обща дължина 40 км”, посочи Портних и изтъкна решаващата роля на правителството на премиера Бойко Борисов за изпълнението на проекта. „Получихме огромна подкрепа и доверие, за да продължим обновлението на морската столица”, допълни кметът.


Той акцентира и върху ангажимента на кабинета за пълното изграждане на магистрала „Хемус”. „С осигурените 1,3 млрд. лв., това вече е необратим процес. Магистралата е важен катализатор за икономиката в региона и със сигурност ще допринесе за развитието му”, отчете Иван Портних.
 

Още по темата: Близо половин милиард лева ще харчи Варна тази година

Коментари ( 0 )