IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
15:51 | 11 април 2019
Обновен: 17:54 | 21 март 2024

Край Варна: Шведски професор съветва за детския диабет

Срещата даде възможност освен да се почерпи чуждестранен опит и да се обсъдят бъдещи действия за установяване на система за грижа от всички участници в процеса

По материала работи: Пламен Янков
Край Варна: Шведски професор съветва за детския диабет

Дискусионна кръгла маса посветена на грижата за децата с хронични заболявания в детските заведения и училищата се проведе в курортния комплекс „Албена“. Форумът се организира от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Българското национално сдружение по детска ендокринология и Варненско дружество по детска ендокринология. Гост е проф. Гун Форсандър от Швеция – автор на европейските гайдлайни за грижа за децата в диабет в училище и участник в създаване на система за грижа в Швеция. 

 

По време на събитието бе представен и опитът на община Варна, която от 2019 г. е осигурила средства за обучение на медицинския персонал и изготвяне на индивидуални планове за грижа за децата с диабет и редки ендокринни заболявания. 


Срещата даде възможност освен да се почерпи чуждестранен опит и да се обсъдят бъдещи действия за установяване на система за грижа от всички участници в процеса – лекуващите лекари, общините като работодатели на медицинските специалисти, градините и училищата като място в което се случва тази грижа, посочват организаторите.

Коментари

Новини Варна