Варна се включва в отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония
Морската столица е сред осемте града в страната, в които различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 20 ч. до 23 ч. на 5 май
Публикувана: 30 Apr 2019 | 18:11

Варна се включва в инициативата по повод Световния ден на пулмоналната хипертония наричана още болестта на сините устни, който се отбелязва на 5-и май. Морската столица е сред осемте града в страната – заедно със София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен, в които различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 20 ч. до 23 ч. на 5 май, с което се цели да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социалнозначимо заболяване. В синьо ще бъде осветена сградата на  Фестивалния и конгресен център във Варна. Организатор е сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония". 

 

 Целта на кампанията под надслов „Дари дъх” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония,  като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот. 5-ти май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. 

Коментари ( 0 )