IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
16:20 | 28 ноември 2019
Обновен: 16:34 | 16 април 2024

В ИУ – Варна eксперти от ЕК представиха инициативата „Европейски университети“

По материала работи: Борис Проданов
В ИУ – Варна eксперти от ЕК представиха инициативата „Европейски университети“

Ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров откри информационната среща във вуза с представители на Европейската комисия, организирана от Министерството на образованието и науката. Гости от ЕК бяха Ванеса Дебие-Сантон – началник на отдел „Политики и програми за висше образование“ в Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“, и Франсоа Уиликенс – началник на отдел в Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура. Те представиха публикуваната от ЕК втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата „Европейски университети“.

 

През тази и следващата година ЕК дава възможности за пилотни проекти в рамките на програма „Еразъм“. Пълното разгръщане на инициативата ще бъде в 2021 г., когато ще бъде направен анализ на пилотните проекти за следващата бюджетна рамка на ЕС, съобщиха от ИУ – Варна.

 

Европейските университети ще се групират във висши училища-мрежи, в които може да се получи диплома в комбинирано следване в различни държави от Европейския съюз. Те ще позволят укрепване на трансграничното сътрудничество, благодарение най-вече на дългосрочни институционни стратегии, които насърчават иновациите и високите резултати. Пак те ще повишат мобилността на студентите и преподавателите, улеснявайки изучаването на езици. Целта е до 2024 г. да се сформират 20 такива университета-мрежи. Те могат да се създадат на база различни призначи (географски, академичен) или въз основа на сходни тематики – енергетика, борба с глобалното затопляне и пр. Във всяка мрежа трябва да участват поне 3 държави и от 3 до 6 висши училища.

 

Д-р Ивана Радонова, държавен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката, посочи в изказването си, че срещата е уникална за страната ни и се надява именно от Варна да започне сформирането на първия университетски алианс. Тя добави, че стремежът на Еврокомисията и МОН е да се помага на държави и частни висши учебни заведения.

 

На свой ред Ванеса Дебие-Сантон благодари за гостоприемството на ИУ – Варна. Тя обясни, че целта пред програмата е увеличаване на добавената стойност на образованието в университетите в ЕС.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Ремонтират с евросредства участък от пътя Варна – Житница

Коментари

Новини Варна