IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
14:04 | 16 декември 2019
Обновен: 19:26 | 25 април 2024

Варненски експерт: Диетите при жените може да им докарат туберкулоза

Двама нови болни са открити при безплатните прегледи миналата седмица

По материала работи: Ставри Таргов
Варненски експерт: Диетите при жените може да им докарат туберкулоза

Една от причините за развитие на туберкулоза са диетите при жените. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна.

 

Грипният вирус е по-заразен от туберкулозата, добави той. Ако имунната система е висока, човек може и въобще да не се разболее въпреки тесния си контакт с болен. За да се избегнат усложнения, е много  важна ранната диагностика, смята специалистът.

 

Двама нови болни от туберкулоза бяха открити във Варна през Седмицата на отворените врати в Тубдиспансера.

 

Желаещите да се прегледат бяха повече от 50. В момента пациентите с това заболявания са едва 13, докато в началото на година в стационара са се лекували 30 души. Симптомите на туберкулоза са отпадналост, липса на апетит, загуба на тегло, тежка кашлица. И ако в миналото това е било болестта на бедните и недохранените, сега не е така, каза управителят на лечебното заведение.

 

Той поясни и откъде идват постоянните финансови задължения на Тубдиспансера. Лечебното заведение не работи с НЗОК, тъй като туберкулозата се лекува с пари от държавата. Един леглоден струва реално 90 -100 лева, но финансовите постъпления от централния бюджет са почти 2 пъти по-малко.

 

В момента цената за ден болничен престой е увеличена на 58 лева, но и това е недостатъчно, допълни доц. Ганчев.

 

Нашите проблеми ще се решат, ако се дават пари според нуждите, които са от 1 млн. лв. годишно, добави той.
В момента на болницата са необходими около 400 хиляди лева за заплати и за стари задължения. Парите ще дойдат от министерството, но за сметка на други финансирания.

 

Каква ще е съдбата на болницата и дали тя може да премине към едно от големите лечебни заведения в града, все още не е ясно, тъй като дълговете на Тубдиспансера надхвърлят  500 000  лева.

 

Радослава Христова

 

Още по темата  "Щрихи от утрото" (16.12.2019) - Колко души се изследваха за туберкулоза във Варна?

Коментари

Новини Варна