В Египет откриха скелет на 10-метров динозавър
Публикувана: 30 Jan 2018 | 21:28

Скелет на 10-метров динозавър е открит в оазиса Харга в провинция Нова долина в централната част на Египет, предаде изданието „Масруи”. Останките на живялото преди 75 млн. години в района животно с размерите на училищен автобус са открити още през декември 2013.

 

В продължение на 4 години палеонтолозите от университета „Ел Мансура” са ги проучвали. Едва сега резултатите от работата им са публикувани в научното сп. Nature Ecology and Evolution („Нейчър Иколъджи енд еволушън”).

 

По данни на учените, динозавърът, наречен в чест на университета „мансуразавър”, е тежал 5,5 тона, имал е дълга шия и опашка, движел се е на четири крака и е бил тревопасен, като всички титанозаври, към които принадлежи. Това е един от малкото скелети на динозаври, открити в Африка, свързани с периода Креда (преди 80-66 млн. години), в края на който са измрели.

 

Отличителна черта на мансуразавъра са вторичните кожни вкостенявания – остеодерми, които са имали защитни функции. Изследователите отбелязват, че скелетът е един от най-пълните сред откритите в Африка: добре запазени са черепът, долната челюст, шията и гръбначният стълб, крайниците.

 

Учените смятат, че този вид динозавър не прилича на останалите животни, обитавали през този период съвременна Африка. Останки на по-идентични завроподи (динозаври с крака на гущер) от периода Креда са намерени в Европа и Азия. Това дава възможност да се направи предположение, че животните не са еволюирали отделно, а са мигрирали из континентите, включително между Северна Африка и Южна Европа.

 

Мансурозавърът е обитавал крайбрежието на древен океан, който е бил там, където сега е пустиня. Находката позволява да се уточни и географията на Кредния период.

 

БГНЕС

Коментари ( 0 )