IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Други
09:33 | 18 март 2018
Обновен: 14:11 | 24 април 2024

Жените страдат повече от измененията на климата

Като илюстративен пример от ООН посочват Централна Африка

По материала работи: Борис Проданов
Жените страдат повече от измененията на климата

По данни на ООН, повече от 80 на сто от принудените да сменят местожителството си под влияние на климатичните промени, са жени.
 
Като илюстративен пример от ООН посочват Централна Африка.

Там много коренни народи в страните около басейна на езерото Чад срещнаха сериозни проблеми, след като основният водоизточник започна да пресъхва. 

През последните 50 години площта на езерото Чад е намаляла с почти 90%. 
С отстъплението на брега, жителите на крайбрежните градове трябва да преодолеят дългите разстояния до водата. 

Тъй като хората се местят в градовете в сухия сезон, тежестта на грижите за домакинството, осигуряването на вода и храна за цялото семейство попада върху раменете на жените.
 
Този проблем обаче засяга не само жителите на селските райони. В световен мащаб, жените често са изправени пред бедност, тъй като те са по-слаби от мъжете в социално и икономическо отношение, за тях е  по-трудно да се изправят на краката си след природните бедствия, които засягат инфраструктурата, работните места и жилищата в засегнатата зона.

Така, след урагана "Катрина" през 2005 г., по-голямата част от жертвите на наводненията в щата Луизиана  са афроамерикански жени. 

И сега те са изложени на риск в такива ниско разположени градове като Ню Орлиънс. 


Проучване на професор Жаклин Лит за проблемите на жените и неравенството между половете в университета Рутгерс, показва, че ураганът "Катрина" в Ню Орлиънс най-силно е засегнал бедните афроамериканци от женски пол.

Повече от половината от всички бедни семейства в града са самотни майки, които силно зависят от социалната помощ.


Такива природни бедствия, като урагана Катрина, нарушават социалните връзки, чрез които бедните жени успяват да оцелеят и подкрепят семействата си.

Изследванията също така показват, че природните бедствия не засягат всички хора по еднакъв  начин. 

В доклада на Международната асоциация "Oxfam", занимаваща се с проблемите на бедността, следва да се отбележи, че съотношението на оцелелите от цунами мъже и жени е почти 3: 1 в Шри Ланка, Индонезия и Индия (данни 2004 г.). 

Въпреки че авторите на доклада не посочват точните причини, тази тенденция се проследява в целия регион. 


Експерти твърдят, че мъжете имат по-голям шанс да оцелеят по време на цунами, включително и поради факта, че те са по-добри плувци, а жените често губят ценно време,  ангажирани до последния момент в осигуряването на безопасността на техните деца и други роднини. 
 
дир.бг
 

Коментари

Новини Варна