IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Други
21:45 | 21 октомври 2018
Обновен: 23:50 | 16 март 2024

Грешна ли е представата ни за Хенри VIII?

Нова книга разкрива малко известна страна на монарха

По материала работи: Борис Проданов
Грешна ли е представата ни за Хенри VIII?

В книгата „Хенри VIII и мъжете, които го формираха: тайната история зад трона на Тюдорите“, която ще излезе следващия месец във Великобритания, историкът Трейси Борман поставя въпроса: „Напълно погрешно ли възприемаме крал Хенри VIII? В своето изследване тя защитава тезата, че известният женкар е "уязвим, несигурен и лоялен" крал.

 

Новата книга разкрива малко известна страна на крал Хенри VIII и внушава, че абсолютният монарх не е бил толкова страховит, както досега е описван.

 

Трейси Борман е открила и анализирала писма на придворни служители на Хенри VIII. Доказателствата показват, че Хенри VIII е бил изключително внимателен към своя шут и "го е обсипвал с грижи". Също така Хенри VIII е завещал щедро наследство на Томас Коарден, който е оглавявал кралската канцелария за пиршества, забави и театрални представления. "Той не заслужава карикатурния образ, който е възприет и който презираме", казва Борман, цитирана от "Дейли мейл".

 

Хенри VIII е известен от векове като един от най-страшните английски монарси, един самоуверен автократ, който не се е притеснявал да се разведе с две от съпругите си, а други две да обезглави.

 

Но според нова книга за скандалния монарх от династията на Тюдорите, Хенри VIII има и друга страна от характера, която е "уязвима, несигурна и лоялна".

 

Позовавайки се на запазените документи на придворни на краля, включително и на слугите му, бръснарите, лекарите и шутовете, утвърденият историк Трейси Борман открива много доказателства, които говорят, че Хенри VIII е далеч от образа на грубия тиранин, в който историята го е превърнала. Авторката споделя, че „Хенри VIII е изучаван по-скоро през очите на съпругите, никога през погледа на мъжете и изследването предлага напълно нова гледна точка."


Например, сред сметките за домакинството и писмата, съхранявани в Националния архив, Британската библиотека и частни колекции, Борман открива, че Хенри се е грижил всеотдайно за своя шут Уит Сомер, който вероятно е изпитвал обучителни затруднения и го е дарявал с дрехи. Борман, обяснява: "Домакинските сметки показват, че бил назначен "пазител", който да се грижи за шута, а Хенри му е оказвал постоянни грижи и внимание до самия край на неговия живот.'

 

Други писма на придворни разкриват, че кралят е бил изключително близък със своя лекар Уилям Бътс. Това приятелство до голяма степен е предизвикало недоволството на придворните, тъй като е известно, че Бътс е имал радикални религиозни възгледи и може би той е повлиял на решението на Хенри VIII да скъса с католическата църква.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна