IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
18:15 | 30 април 2015
Обновен: 19:40 | 15 април 2024

Църквата дава медал на Бойко

За първи път архиереите от Св. синод ще включат “благочестивия и христолюбивия цар Симеон” в литургията утре

По материала работи: Деян Михайлов
Църквата дава медал на Бойко

Симеон Санскобургготски ще бъде споменаван отсега нататък три пъти на всяка литургия във всички храмове на страната като действащ български цар, за когото всички вярващи да се молят на Господ. Това реши Светият синод на заседанието си в сряда.

Посочена е и точната формулировка и конкретните части за споменаването. На Голямата ектения ще се казва: “О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне, Господу помолимся.” На Сугубата ектения: “Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне. ” А на Великия вход: “Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона да помянеть Господ в Царствии Своем”. На Великия вход думите за царя ще звучат преди молитвата за българския народ.

Предложението е внесъл Пловдивският митрополит Николай. То е подкрепено от всички архиереи воглаве с патриарх Неофит. Изпратени са вече мейли до духовниците цар Симеон II да се споменава задължително в службите.

За първи път архиереите от Св. синод ще включат “благочестивия и христолюбивия цар Симеон” в литургията утре, когато във Варненска епархия започват двудневните чествания на 1150 г. от покръстването на българския народ, за които са дошли представители на всички поместни православни църкви.

Утре от 9,30 ч. в Голямата базилика на Плиска патриарх Неофит ще огласи послание за 1150-годишнината от покръстването на българския народ и паметта на св. цар Борис I Михаил. Той ще отслужи и Божествена св. литургия заедно с митрополитите от синода и с гостите от поместните църкви. На тържествата ще присъстват Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов. След литургията около 11,30-12 ч Борисов ще получи най-високото църковно отличие - златен орден “Св. цар Борис Покръстител - I степен”. Симеон има вече такъв орден, но в Плиска ще му се връчи и орден “Св. Йван Рилски”.

Вечерта във Варненския театър ще има празничен концерт за голямата годишнина, а на 3 май от 9 ч ще се отслужи света литургия в катедралния храм “Успение Богородично” във Варна

Коментари

Новини Варна