IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
13:16 | 4 август 2015
Обновен: 20:31 | 26 април 2024

Калфин обеща заетост за кандидат-пенсионери

Целта на програмата - повече хора над 50 г. на пазара на труда

По материала работи: Златина Добрева
Калфин обеща заетост за кандидат-пенсионери

Социалното министерство разработва програма за заетост, насочена към хората в предпенсионна възраст, обяви министър Ивайло Калфин по време на среща със служителите на структурите към министерството от област Разград.

 

Целта е да направим ефективна програма, която да предоставя устойчива заетост и да провокира интереса на хората. Много е важно така да я направим, че тя да не е проформа, а чрез нея да включим колкото се може повече хора над 50 години на пазара на труда, заяви Калфин, цитиран от пресцентъра на МТСП. 

 

По време на разговора той призова за предложения, свързани с ефективността на програмата за заетост за хората в предпенсионна възраст.

 

"За мен е важно да се вземе предвид опита на колегите по места, когато разработваме програмата. Спецификите на отделните райони са от съществено значение и трябва да бъдат отчетени, тъй като и хората, за които правим тази програма, очакваме да са от цялата страна, не само от няколко най-големи градове в България“, коментира още министърът.

 

По време на срещата той се запозна и с особеностите при реализирането на младежките програми в област Разград, която е сред областите с рекордно ниска младежка безработица.

 

Предизвикателството обаче е насочено към активното включване на пазара на труда на т. нар. "демотивирани млади".

 

За целта в Регионалното бюро по труда вече има действаща система за активно откриване на младежи, убеждаването им и вписването им в Бюрата по труда, където да им бъдат предложени подходящи работа или професионални обучения.

Коментари

Новини Варна