IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
11:55 | 25 ноември 2015
Обновен: 12:39 | 18 април 2024

Депутатите се отказаха от данък "градина"

Парламентът намали и тавана на плащанията в брой

По материала работи: Деян Михайлов
Депутатите се отказаха от данък "градина"

Депутатите окончателно се отказаха от въвеждането на т. нар. данък "градина" с приемането на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Новият данък беше предложен от правителството по искане на финансовото министерство, което настояваше собствениците на малки ниви и селски градини да плащат данък от началото на следващата година.

Спорният текст обаче беше отхвърлен още от водещата бюджетна комисия, а днес и парламентът не го прие. Така и за следващата година остава в сила настоящата разпоредба, според която данък върху имотите не плащат собствениците на земеделски земи и гори, с изключение на застроените терени, за които се дължи налог за застроената площ и терена под нея.

Парламентът отхвърли и другото спорно предложение на кабинета за частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията или т. нар. данък "уикенд". 

Депутатите намалиха и тавана на плащанията в брой. Вместо сегашните 15 хил. лв., те решиха, че сумата ще е 10 хил. лв. Правителството пък предлагаше таванът да е 5 хил. лева.

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок да има данъчно облекчение на физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение. Това беше и единственият текст, по който имаше дебат и се стигна до прегласуване.

На първото депутатите подкрепиха предложението, но при прегласуването то беше отхвърлено.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт става въпрос само за пет процента данъчно намаление на физически лица, които не са чак толкова много.

Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява парламентарната бюджетна комисия, призна, че по принцип предложението е разумно, но текстовете трябва да бъдат прецизирани.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна