IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
11:55 | 30 ноември 2015
Обновен: 16:29 | 18 април 2024

Пак бутат имунитета на Волен: Блъскал деца, ударил полицай

Цацаров внесе две искания за депутатската защита на националиста

По материала работи: Слав Велев
Пак бутат имунитета на Волен: Блъскал деца, ударил полицай

Главният прокурор Сотир Цацаров отново взе на мушка лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той е внесъл в парламента две искания за сваляне на имунитета на националиста заради  извършени престъпления. Едното е свързано с безчинства на Сидеров в Батак през 2011 година по време на почитане паметта на баташките мъченици. Второто – нанасяне на телесна повреда на полицай през 2013 пред парламента, информира dnes.bg.
 

От прокуратурата припомниха и събитията. Според обвинението на 17 май 2011 г. в Батак на площад "Освобождение" по време на традиционните тържества, посветени на Априлската епопея, Сидеров извършил "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост".
 

С решение на Общинския съвет и кмета на Батак за този ден били забранени политическите изяви на всички партии. "Атака" обаче подали заявление за провеждане на митинг. От общината им отговорили, че могат да го проведат от 18.00 часа, след приключване на планираните мероприятия.
 

Нарушавайки заповедите на кмета, около 13.00 часа по време на празничния концерт, с участието на деца от мажоретен състав, Сидеров прекъснал концерта. Нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма в града.
 

Празничната програма била прекъсната веднага, за да се опазят децата и зрителите и да не се стигне до саморазправа със симпатизантите на "Атака".

 

По другото искане на Цацаров за сваляне на имунитета на Сидеров от прокуратурата припомнят събитията от 21 май 2013 година. Тогава около 12 часа до сградата на парламента възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизия СКАТ.
 

Пристигналият на място полицейски служител застанал между журналиста и Сидеров и спасил репортера. Националистът обаче се нахвърлил с обиди и заплахи и към полицая. Униформеният бил блъснат в гърдите, изпитал болка, залитнал назад и отстъпил.
 

Исканията на Цацаров за сваляне на имунитета на Сидеров идват няколко дни след като Апелативният съд отказа да вкара в ареста шефа на "Атака" и заместникът му Десислав Чуколов. Двамата бяха задържани преди две седмици заради нахлуването им в сградата на НАТФИЗ на 25 октомври.
 

СГС обаче реши, че арестът им е незаконосъобразен.
 

Сидеров вече остана без имунитет заради атаката над Театралната академия, а преди това и заради хулиганство пред магазинче за цигари на ул. “Раковски“. Имунитетът на националиста бе свален и миналата година заради безчинствата му на летище Варна.

Коментари

Новини Варна