IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:05 | 26 септември 2016
Обновен: 00:00 | 20 април 2024

Бокова пред EurActiv: Аз съм човекът за ООН!

Днес е ключовото гласуване, ако не влезе в тройката, Борисов ще решава

По материала работи: Пламен Янков
Бокова пред EurActiv: Аз съм човекът за ООН!

Опитвам се да ги убедя, че аз съм човекът, който заслужава доверие и може да върши работата (на генерален секретар на ООН - бел.ред.). В надпреварата има много различни съображения, но най-удовлетворителното е, че аз съм сред най-последователните кандидати. Имам постоянна подкрепа от Съвета за сигурност. Сега просто трябва да убедя тези, които все още не са ме подкрепили.

 

Така българската кандидатка за генерален секретар на ООН Ирина Бокова отговаря на въпрос на изданието EurActiv дали е направила всичко възможно, за да убеди членовете на Съвета за сигурност, че тя е правилният кандидат преди ключовия вот днес.


Попитана кои още не са убедени, Бокова отговаря: "Трудно е да се каже. Аз работя с всички, но различни страни имат различни съображения. Някой път са регионални, друг път национални. Някои имат да мислят и по по-геополитически решения".

 

Гласуването в ООН днес – петото от началото на избора за генерален секретар на ООН, ще е особено стресово за Бокова. Българското правителство ѝ постави цел да се класира след него поне на второ място, ако държи да остане в състезанието. Иначе се очаква кандидатурата ѝ да бъде заменена с тази на еврокомисарката Кристалина Георгиева.

 

На последния вот на 9 септември генералната директорка на ЮНЕСКО завърши на пета позиция, но остана лидер сред жените, претендиращи за поста. Позициите ѝ са стабилни от самото начало - тя винаги досега е в челната петица. Всъщност истинските карти в надпревата ще се раздават едва след 3 октомври, когато постоянните страни-членки в Съвета за сигурност за първи път ще упражнят правото си на вето. Едва тогава ще може със сигурност да се каже кои кандидати имат истински шансове за първото място и кои - не. Всичко дотогава са задкулисни маневри.

 

В последните дни Бокова получи ясна подкрепа от президента Росен Плевнелиев на седмицата на лидерите в ООН. На прием в нейна чест в Ню Йорк той я нарече много силен кандидат и истински лидер.

 

Бокова бе едно от главните действащи лица в много от събитията през изминалата седмица. Тя се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и с премиера на Китай Ли Къцян. Заедно с президента на Франция Франсоа Оланд и вицепрезидента на САЩ Джо Байдън се обяви в защита на световното културно наследство, застрашено от унищожението на ислямските екстремисти.

 

Тя бе водеща фигура и в поредица събития, свързани с ролята на образованието като ключов фактор за овластяване на жените, изкореняване на бедността и като един от начините за борба с радикализацията.

 

dnes.bg

 

Четете още Ирина Бокова връчи наградата „Човек на мира“ на съпругата на Ели Визел

Коментари

Новини Варна