IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:00 | 27 октомври 2016
Обновен: 00:51 | 9 април 2024

Росен Плевнелиев даде зелена светлина на промените в Изборния кодекс

Според него във фокуса не стои въпросът дали взетите решения са правилни, а дали има стабилност и предвидимост на изборните правила

По материала работи: Пламен Янков
ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ  се срещна с млади хора, част от историческата ни диаспора по света, по време на традиционния семинар на Фондация „Българска памет“, който се проведе край Варна. Снимка Пламен Гутинов

Държавният глава Росен Плевнелиев е подписал указа за промените в Изборния кодекс, приети от парламента на второ четене. Това заяви самият той пред журналисти край Варна.

 

Няма да бъда аз този, който ще наложи вето, дни преди изборите, за да внеса още доза нестабилност,  каза още Плевнелиев, като подчерта, че насърчава подобряването на законодателството, но не и когато се прави в последния момент.Той увери, че прави всичко възможно с това си действие да придвижи бързо направените промени, като изтъкна, че приоритет в тази ситуация е да се запази стабилността и устойчивостта на изборния процес. Според него във фокуса не стои въпросът дали взетите решения са правилни, а дали има стабилност и предвидимост на изборните правила.

 

Росен Плевнелиев уточни, че искрите, които прехвърчаха в последните дни между него и премиера, вече са загасени.

 

Словесните престрелки между двамата  са прекратени, а президентът изрази благодарността си за последвалите допълнителни уточнения, направени от министър-председателя в телефонен разговор, в който са изчистени недоразуменията.

 

Стана ясно, че не става въпрос за каквито и да било кръгове, а за легитимни разговори на министър-председателя с работодателски, със синдикални организации, каза Плевнелиев.

 

Държавният глава поясни, че в зората на  ПП ГЕРБ министър-председателят е провел серия от разговори със синдикални, с работодателски организации, за да търси подкрепа  и това е напълно нормално, стандартно, разумно и мъдро действие на всеки премиер. Плевнелиев бе категоричен, че случаят за него е напълно приключен.

 

В хронология на съвместната им работа и сътрудничество държавният глава припомни, че заедно с Борисов през 2006 г. са работили по бизнес парк, в който са били открити  над 12 500 работни места, а през 2007 г. е започнало изграждането на модерен жилищен комплекс в София,  инвестиция на немска фирма. През 2008 г. и 2009 г.  заедно са търсили решения, когато тройната коалиция по думите му „не даваше абсолютно никакви решения за световната финансова и икономическа дългова криза“. Точно тогава министър-председателят е провел серия от срещи, консултации и разговори с национални представители на работодателски организации.

 

Плевнелиев заключи, че от това сътрудничество са се отворили вратите към много експерти, които са дошли в България.

 

Елисавета Илиева

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна