IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
15:52 | 20 февруари 2017
Обновен: 08:15 | 20 април 2024

Емил Радев: ЕК трябва да подпомогне изпълнението на националните забрани за транспорт на диви циркови животни

По материала работи: Борис Проданов
Емил Радев: ЕК трябва да подпомогне изпълнението на националните забрани за транспорт на диви циркови животни

Българският евродепутат Емил Радев е сред съвносителите на въпрос до Европейската комисия с искане за устен отговор относно европейска забрана за движение на диви циркови животни. Проблемът не е нов, но отново излезе на дневен ред след приетия миналата година Закон за здравето на животните.


„Последните проучвания показват, че ветеринарно-медицинският контрол, наред с контрола върху търговията и притежанието на диви животни се упражнява трудно, тъй като цирковете не само, че непрестанно се движат, но и променят своите имена, както и номерата, които изпълняват. В допълнение, регулярното използване на диви животни в цирковете води до инциденти, свързани с хората, които се грижат за животните, служителите в цирковете, както и самата публика", изрази притесненията си Радев. Според него Комисията следва да използва новите правомощия, които Законът за здравето на животните й дава, за да въведе забрана за движението на тези животни в рамките на Съюза, което от своя страна ще намали риска за общественото здраве, а също така и нелегалната търговия с диви животни.


През последните няколко години се наблюдава завишено притеснение относно етиката и безопасността при използването на диви животни в цирковете. Това от своя страна доведе до промени и в законодателството в тази сфера в редица държави-членки, включително и в България.


„Общо 18 от 28 държави вече са приели пълна или частична забрана по отношение на използването на диви животни в цирковете. С искането си за устен отговор с колегите от интергрупата за животните в Европейския парламент искаме да призовем Комисията да подпомогне държавите-членки в изпълнението на националните им забрани там, където те вече са приети и да прикани останалите държави също да въведат съответни мерки в своите законодателства", поясни позицията си българският евродепутат.

 

Още по темата: Емил Радев: С налагането на ветото на президента Законът за концесиите отиде в небитието

 

Коментари

Новини Варна