IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
08:58 | 15 август 2017
Обновен: 08:35 | 20 април 2024

Едноминутно мълчание за Деня на спасението

Почитаме паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време

По материала работи: Борис Проданов
Едноминутно мълчание за Деня на спасението

С едноминутно мълчание пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.


Министърът на здравеопазването Николай Петров ще поднесе венец при паметника в градинката пред ВМА днес от 12 ч.


„Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.


От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като „Ден на спасението” е официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.


Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.


На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на тази дата в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, загинали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.


Министерство на здравеопазването приканва служителите на лечебните заведения и Регионалните лекарски колегии точно в 12 ч., с едноминутно мълчание да почетат подвига на нашите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна