IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
18:15 | 18 октомври 2017
Обновен: 08:31 | 7 април 2024

И за търговия с влияние в частния сектор ще се лежи в затвора

Това предвиждат нови промени в Наказателния кодекс

По материала работи: Юлиян Атанасов
И за търговия с влияние в частния сектор ще се лежи в затвора

Цецка Цачева ще поиска от депутатите спешно да променят наскоро приетия Закон за съдебната власт.

Търговията с влияние в частния сектор вече ще се наказва със затвор. Това предвиждат нови промени в Наказателния кодекс (НК), изготвени от правосъдното министерство. Текстовете са публикувани за обществено обсъждане. Един от тях предвижда, че със затвор до пет години и глоба до 5 хил. лв. ще се наказва всеки, който приеме нерегламентирана облага, за да изпълни задълженията, за да извърши или да не извърши нещо във връзка с работата си.

 

Новият текст ще засегне търговци, служители на фирми, неправителствени организации и търговски обединения. Наказанията стават по-високи, ако има и нарушение на служебните задължения. "За пръв път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност, която също се характеризира с висока степен на обществена опасност, но понастоящем не попада в обхвата на наказателния закон", пише в мотивите към законопроекта.

 

Друга мярка, насочена срещу корупцията в частния сектор, е увеличаването на наказанието за подкуп от две на пет години. Едновременно с това в друг текст е предвидено, че човекът, дал такъв вид подкуп, няма да се наказва, ако го е направил, за да защити свое законно право и доброволно веднага е съобщил на властите. Законно право би могло да бъде например правото на лечение.

 

Според авторите на законопроекта трябва да се разшири и понятието за длъжностно лице. Това качество е ключово за разследването на корупционни престъпления, тъй като подкупът е наказуем само когато е взет от длъжностно лице. Затова към това понятие се добавят и работещите в търговски обединения и общински администрации. В момента те не фигурират като длъжностни лица.

 

"Посочените слабости не позволяват противодействието на всички възможни форми на корупционните престъпления, които следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор по същия начин, както за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции", пише в мотивите към законопроекта.

segabg.com

Четете още: Кабинетът отчуждава частни имоти за модернизацията на жп участък

Коментари

Новини Варна