Технически гаф беляза речта на Антонио Таяни пред депутатите
Да говоря на български е трудно, следващия път, обеща той
Публикувана: 21 Nov 2017 | 19:12
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Обръщението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни към депутатите ни в Народното събрание бе белязано от важността на българското европредседателство, но и от технически гаф.

Две минути, след като Таяни бе започнал речта си, се оказа че има технически проблем с превода и председателят на ЕП се наложи да изчака той да бъде отстранен.

 

"Да говоря на български е трудно, следващия път", обеща шеговито Антонио Таяни.

 

Малко след това проблемът бе решен и председателят на Европейския парламент успя да довърши обръщението си.

 

По-късно се разбра, че за техническия проблем са отговорни екипите от Европейския парламент и грешката не от наша страна.

 

Антонио Таяни коментира, че с резултатите от евродоклада България е постигнала нов напредък и че Европейският парламент подкрепя влизането ни в Шенген.

 

"Мониторинговият доклад за България показва нов напредък. Окуражавам ви да следвате този път. Сравнена с Франция и Германия, България представлява малка държава, но притежава огромен потенциал", каза Таяни.

 

Той коментира и мигрантската криза, и похвали България за начина, по който пази границата си.

 

"ЕП поддържа убедено влизането на България в Шенген и пожелавам скоро да се постигне съгласие и в Съвета на Европа", каза Таяни.

 

Той допълни, че държавите, които са по границата на Европа като България, Италия и Гърция, не могат и не трябва да бъдат оставени сами.

 

"Миналата седмица ЕП одобри своята позиция за реформата на регламента в Дъблин. Системата за убежище се оказа неефикасна и съвсем неадекватна да отговори на миграционната криза. Това е нечестно и трябва да бъде незабавно сменено", настоя Таяни.

 

Той допълни, че България може да разчита най-много на своите най-млади хора, които често са изключително талантливи и каза, че това е ключът към решаването на проблема със застаряването на населението.

 

Таяни допълни и че България има ключова роля за поддържането на Западните Балкани.

 

"Не можем да изоставим тази европейска територия на други страни извън Европа. Иначе рискуваме тероризмът и фундаментализмът да трансформира тези територии в зона за престъпна дейност", допълни председателят на ЕП.

 

По думите му Европа трябва да има единна външна политика, за да бъде силна.

 

"Важно е да започнем дебата за бъдещето на Европа, за да видим къде и как можем да се намесим. Трябва да се върнем към политиката, защото където политиката е слаба, други решават", заключи Таяни.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

 

Коментари ( 0 )