IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
20:22 | 8 декември 2017
Обновен: 01:27 | 11 април 2024

МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентите

Забавя се осигуряването на 407 млн. повече за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение

По материала работи: Борис Проданов
МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентите

Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и е във вреда за пациентите.

Това се казва в официална позиция на Министерството на здравеопазването, след като по-рано днес президентът Румен Радев наложи вето на текстовете заради мораториума за нови оригинални лекарства. 

„Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване. С него се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение”, пишат от МЗ.

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на здравната каза за следващата година, тъй като касата няма да плаща за определени лекарствени продукти през 2018 г.

 
Държавният глава смята, че с настоящия закон не са намерени най-удачните решения, с които спрведливо да се разпределят средствата.

Според МЗ обаче именно в сегашния вид на сметката на НЗОК за догодина е „намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи”. 

От ведомството в посочват, че всеки закон „при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание”. 

 

Коментари

Новини Варна