Българското председателство през погледа на два западни вестника
София планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там, пише френският вестник Le Monde
Публикувана: 29 Dec 2017 | 9:51
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

България поема от Естония председателството в Съвета на Европейския съюз и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там, пише френският вестник Le Monde в коментар, придружен със снимка на президента Румен Радев, пише БТА.

 

Българското председателство вижда тук най-вече удобен случай да постави на преден план тема, централна за него - както направи Естония с дигиталната икономика. Изборът на София е да акцентира върху задълбочаване на отношенията със Западните Балкани.

 

"Те имат нужда от ясна европейска перспектива и свързаност както помежду им, така и с държавите членки", настоява България и споменава в тази връзка планове за действия в сферите на транспорта, енергетиката, дигиталните технологии и образованието, отбелязва вестникът.

 

Изданието припомня, че макар и малка страна, България има задачата да организира министерските срещи на ЕС "в период с твърде натоварен дневен ред, както винаги към края на мандата" на настоящите европейски институции. Такъв е обаче принципът на ротационното председателство и Брюксел очаква от нея на първо място техническа работа с парламента по многобройните текстове, дискусията за които приключва.

 

Големите държави и Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, "остават на кормилото, що се отнася до големите проблеми като Brexit и бъдещето на еврозоната", посочва Le Monde.

 

В репортаж от България швейцарският Le Temps разказва за подготовката на доброволците, които ще подпомагат предстоящата работа. Присъствието им със сигурност най-добре откроява европейския устрем на българите, подчертава пред всекидневника Евгения Колданова от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство в Съвета на ЕС.

 

За 176-те места кандидатстваха над двойно повече хора, въпреки че България остава най-бедната страна в общността и "доброволчеството не е особено популярно у нас", добавя тя.

 

 

Повечето са студенти, но мнозина опитни български компютърни специалисти и служители от стартъп компании също са предложили безплатно услугите си, изтъква изданието.

 

"Това показва, че наистина имаме среща с историята", гордо казва Лидия, която следва трета година в Софийския университет. 21-годишното момиче олицетворява проевропейска България, която иска да се представи добре, да се покаже като достоен носител на европейските символи и ценности, заключава Le Temps.

 

Investor.bg

 

Коментари ( 0 )