Санкциите срещу Русия - на дневен ред за еврошефството ни
Миграцията и сигурността, най-тежката тема в близките 6 месеца
Публикувана: 2 Jan 2018 | 10:44

Една от темите, по които ще работи българското европредседателство са санкциите срещу Русия. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова пред БНТ.

 

"Има създадена работна група и за нас е важно работата по нея да продължи", коментира министърът. Тя посочи, че работната група трябва да анализира позицията на останалите държави в ЕС по отношение на санкциите срещу Русия.

 

Павлова припомни, че през декември 2017 г. санкциите са удължени до 31 юли 2018 г.

 

"Така че тази тема остава затворена, но ще продължи работата на екипа между държавите. Европейският съвет и европейските лидери са тези, които ще трябва оттук нататък да вземат решението", допълни Лиляна Павлова.

 

"Поехме от Естония 120 досиета. Това е един законодателен пакет във всички сектори, различни досиета, законодателни инициативи и документи. Минимум 18 месеца са необходими за едно досие да намери своя завършек, когато има консенсус по него", каза Павлова.

 

"Доста са темите, по които ще работим. Най-тежката тема, по която няма консенсус и разбирателство, това е темата за сигурността и миграцията", допълни тя.

 

Според нея ще има сериозен дебат за това дали и как промените предложени за релокацията на мигрантите между държавите и колко е ефективна тази система и как укрепваме и правим по-ефективни външните граници.

 

Темата за Brexit също ще е много важна по време на председателството ни, като акцентът ще падне върху търговските отношения.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

Коментари ( 0 )