IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
19:58 | 7 март 2018
Обновен: 23:13 | 22 април 2024

Парламентът пак ще разширява пределите на неизбежната отбрана

ВМРО подготвя поправки в НК. Подобни разпоредби паднаха в Конституционния съд преди 20 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Парламентът пак ще разширява пределите на неизбежната отбрана

Управляващите ще използват убийството в Пловдив, за да лансират промени в Наказателния кодекс и да разширят случаите, при които няма да се носи отговорност за убийство или друго престъпление, ако то е при неизбежна отбрана. Това стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов пред bTV.

 

Още през уикенда, когато в няколко града имаше протести в защита на д-р Иван Димитров от Пловдив, депутати от ВМРО заявиха, че имат готовност да внесат промени в НК. Димитров е обвинен за убийството на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на неизбежната отбрана, който влязъл в гаража му, за да краде. Има и обвинение за държане на боеприпаси без разрешение - в апартамента му са намерени патрони за пистолет.

 

"В сега действащия текст от НК неизбежна отбрана е, когато нападението е извършено във вашето жилище с насилие и взлом. Доста стара терминология, защото днес никой не влиза така. Ползват ключове, изключват аларми. Трябва да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана и да се даде право на хората да се защитават не само когато някой се опитва да проникне в жилището им, но и когато е застрашен животът им", заяви Каракачанов. От думите му не стана много ясно как точно ще изглеждат текстовете.

 

Случаят с пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който бе обвинен за убийството на влезлия да краде в гаража му Георги Джевизов-Плъха, във вторник претърпя тотален обрат. Според прокуратурата рентгенологът е превишил пределите на неизбежната отбрана. Освен това медикът не е опитал да спре кражбата по никакъв друг начин, нито пък се е обадил в полицията. Нещо повече, след това с помощта на приятели е прикривал следи, унищожавал е доказателства и не е подал никакъв сигнал до разследващите. Това стана ясно от изявления на пловдивската прокуратура, която три дни мълча по случая.

 

Димитров е наблюдавал опитващия се да влезе в гаража му Джевизов около половин час от балкона на жилището си, което е през улицата, обясни шефът на пловдивската окръжна прокуратура Румен Попов. След това прекосил улицата със зареден незаконен пистолет "Валтер". Сблъсъкът между двамата станал на вратата на гаража. Според разследващите Димитров е извикал: "Стой! Полиция!" и след това е стрелял от упор. Джевизов е бил улучен в гърдите от един куршум, който се е оказал смъртоносен. Мъжът е избягал на около 100 м, където се скрил до кола и впоследствие починал. Куршумът е влязъл в тялото отгоре надолу заради разликата в ръста на двамата - крадецът бил висок около 1.65 м, а стрелецът - с ръст почти 2 м.

 

Прокуратурата има множество доказателства по случая, посочиха разследващите. Димитров е дал подробни обяснения. Станало е ясно и че съпругата и децата му не са били в жилището по това време. Липсва обаче основно веществено доказателство - пистолетът "Валтер", с който е стреляно. Пред гаража на лекаря са намерени две гилзи и два проектила. Свидетелски показания обаче сочат, че изстрелите са били четири.

 

След стрелбата лекарят се обадил на свой приятел и го повикал на помощ. Заедно с него почиствали и събирали гилзи. Опитали се да намерят и тялото на Джевизов, но след двучасово неуспешно търсене се отказали. Оръжието било скрито първо от Димитров, а после той се обадил на друг свой приятел, който пък преместил пистолета. И двамата приятели на лекаря са разпитани само като свидетели, не са им повдигнати обвинения, обясниха от прокуратурата. Единият от тях е настоявал да се обадят в полицията, както и лелята на лекаря, но той отказал.

 

Освен с разпити на свидетели прокуратурата разполага и със записи от камери. На тях не се вижда самата стрелба, но се вижда Димитров с пистолет в ръката. Според разследващите лекарят се е опитал да убеди собствениците на камерите да ги изтрият. След стрелбата пък старателно почистил с химикал ръцете си от барутните частици, обясниха разследващите. Такива обаче са намерени по дрехите му.

 

Тезата на обвиняемия е, че е бил нападнат. Часове след пресконференцията на прокуратурата Димитров излезе от ареста. Той обясни, че не бил престъпник и съвсем скоро всичко щяло да се разбере. Лекарят обясни, че е бил намушкан два пъти в крака и показа превръзка на единия си глезен.

 

Според прокуратурата обаче не е сигурно как е получил тази рана. Пред разследващите докторът обяснил, че е бил нападнат пред гаража. Но първо казал, че е Джевизов му се нахвърлил с метална тръба, след това, че го замерил с пътен знак, а накрая заявил, че е бил порязан с нож. Същият нож бил намерен в жилището на лекаря - измит.

 

Четете още:По отчети към НЗОК половината бебета у нас са недоносени

Коментари

Новини Варна