IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
15:43 | 19 април 2018
Обновен: 01:25 | 20 април 2024

Янко Станев: В СДС разликата между „Осанна“ и „Разпни го“ е няколко милиметра

В сутрешния блок на телевизия ”Черно море“ председателят на СДС - Варна, анализира трите политически линии в партията

По материала работи: Борис Проданов
Янко Станев: В СДС разликата между „Осанна“ и „Разпни го“ е няколко милиметра

След заседанието на Националния съвет на СДС, което се проведе на 17 април в София и на което трябваше да се вземе решение накъде да поеме организацията (в контекста на общото раздвижване вдясно), останаха много въпросителни. Медиите показаха как заседанието започва под строгите погледи на гардовете и продължава с издирване на някакви листи, оказали се предварително написан сценарий за дискредитиране на сегашния лидер на СДС Божидар Лукарски. Последваха сблъсъци, викове „Оставка!“, а след това последва и напускането на самия лидер. Въпреки че заседанието продължи и след като Лукарски си тръгна, тъй като според партийната опозиция кворумът не е бил нарушен, след близо два часа обсъждане нищо не беше решено по въпроса за партийната политика, а делегатите насрочиха следващото заседание на Националния съвет за 2 май в Пловдив. В дневния му ред влиза и предсрочното освобождаване на председателя Лукарски и избор на временен председател до свикване на конференция.

 

В сутрешния блок на телевизия „Черно море“ председателят на СДС – Варна, д-р Янко Станев се извини на всички седесари, които са гледали грозните сблъсъци. „В СДС  разликата между „Осанна“ и „Разпни го“ според мен е няколко милиметра“, сподели д-р Станев и разказа, че цялото „дърпане и бутане“ е било предизвикано заради няколко листа, които са му били донесени от секретаря на организацията и които представлявали „сценарий за преврат в СДС“.

 

„Сценарии винаги е имало и сценаристи винаги ще има и в политиката, и в живота. По-важното е следното: в тези листи не присъстваше политика. Пишеше кой кога трябва да направи скандал, какво трябва да вдигне… С две думи, да се елиминира председателят на партията, да се елиминира нормалното протичане на Националния съвет със скандирания и викания“ – заяви той.

 

Според  председателя на СДС - Варна, важното в случая е, че в СДС има 3 политически линии. „Едната линия (първо започвам от нея, защото е линия на варненската организация и лично мое виждане) е за самостоятелно явяване на изборите. Подкрепя се, за съжаление, от 24 до 28% само от седесарите. Ние, варненската организация, сме най-големите носители на тази линия. Винаги съм смятал, че първо трябва да знаеш собственото си тегло, собствения си авторитет и след това да се съюзяваш с други в коалиция, които са с по-голям авторитет от теб. И когато се съюзиш с тях, да знаеш правилата на коалиционното съюзяване. А те са важни тези правила. Какви са задълженията и отговорностите на малкия коалиционен партньор? Той трябва да бъде свръхкомпетентен, свръхможещ. Второ, да разбира разликата от важното и неважното. Трето, да разбира каква е неговата отговорност в рискови ситуации. Четвърто, да взема своята отговорност като малък коалиционен партньор в управлението. Тези неща са аксиоми в политиката!

 

Втората политическа теза това е тезата на г-н Лукарски, която развива в последните няколко месеца – за консервативно-патриотичния модел. Тя е най-модерната европейска теза в момента. С нея се печелят избори в почти цяла Източна, и не само, а и в Западна Европа. Огромно влияние! Защото съчетава в себе си федеративната бъдеща система на Европейския съюз с националното самосъзнание и патриотизма. Тази теза се защитава от г-н Лукарски и неговия екип. Аз също смятам, че в нея има много хляб, защото мисля, че така ще бъде изместен национализмът.

 

Третата теза е СДС да се присъедини към ДСБ, „Да, България“, ДЕОС и „Зелените“. Тази теза също има поддръжници, защото дава най-голям отдушник на недоволните от управлението. Тези са опонентите на Лукарски. Проблемът е, че тази теза винаги е свързана с вътрешните трусове в СДС и поръчки отвън. Откакто съществува разцеплението в СДС от 90-а година, винаги има модели, при които отвън се привличат едни хора, които започват да работят с една чиста съвест за едно чисто нещо и в края на краищата разцепват СДС. Т.е., това е сценарий за разцепление на СДС.“

 

След всичко случило се на заседанието в София г-н Станев смята, че думата „сценарист“ в СДС вече е равна на думата „предател“ и това е посланието му към „всички, които са сценаристи за СДС извън СДС, тези, които по различни причини са готови да им съдействат“.

 

Той беше категоричен, че „тези коалиции с ДСБ, с „Да, България“ и с другите имат една цел. Една коалиция се прави предизборно или следизборно. Но тези коалиции, както и РБ, имат един недостатък – в края на краищата трябва да доведат до създаването на единен политически субект. Именно в това дали ще има нов политически субект и дали с него ще дойде краят на СДС, е основният проблем, върху който трябва да се съсредоточат всички в партията. Д-р Станев припомни как преди 2 години Реформаторският блок трябваше да направи конференция, в която да стане една партия. „В петък СДС се отказа, в събота – ДБГ. Причината е не, че ръководителите не са искали или са спорили кой да е шеф. Причината е, че долу седесарите няма да поискат затриването на СДС. Не затриването, а вливането в нова организация. Сега е същото. Как точно ще дадеш свобода на местните организации, което е принцип в СДС, да се явяват сами на избори, когато подпишеш споразумение с който и да е, в което е заложено съвместно явяване на избори. Евро, местни, парламентарни, президентски. И тези момчета, които направиха този сценарий, те разговаряха с мен и приех всички тези преди 2 – 3 месеца, защото и в тях има хляб, трябваше да се дебатира.“

 

Според председателя на СДС - Варна, че „някой обаче външно „бълника“ СДС, е видно по факта, че не е решено нищо“.

 

„Искам всички да разберат, че тези хора отвън нямат шанс! – заяви д-р Станев и допълни: - Оставката на председателя не може да се вземе. Трябва да се избере една от основните три тези. Хайде, във Варна сме малки, но явяването за консервативно-патриотичния модел и за коалиция във всяка една организация трябва да се мине. И чак тогава да се прави конференция. И като се реши къде отиваме, по естествен начин ще излезе лидерът!“

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Снимки Олег Попов

 

Коментари

Новини Варна