IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
09:59 | 26 април 2018
Обновен: 13:46 | 11 февруари 2024

Скопие признава българския дял на Македония, увери Заев

"Ние сме горния дял, северния, Вардарския дял"

По материала работи: Слав Велев
Скопие признава българския дял на Македония, увери Заев

Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми, заяви македонският премиер Зоран Заев пред bTV.

 

"Ние го наричаме този Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право. И нямаме никакъв такъв проблем", каза Заев, след като по-рано тази година, по време на посещение в Македония, президент Румен Радев заяви, че новото име на Македония не трябва да включва географско определение, което се отнася към български територии.

 

Зоран Заев обясни защо властите в Скопие биха приели една от добавките – Северна, Горна или Вардарска, към името Македония, но само за международна употреба.

 

"Ако погледнем исторически къде е била тази историческа Македония, има един дял в България. Има един дял в Гърция! Ние сме само една част. И това е факт – ние сме горния дял, северния, Вардарския дял", каза Заев.

 

Запитан дали е говорил с някой от българските си колеги във връзка с евентуално ново име на страната, той отговаря отрицателно и казва, че макар да е имало "някои публични изказвания, накрая стана ясно, че по същество това и не е важно".

 

"Много е важно у дома да не бъдем обезличени. Да не бъдем обезчестени. Когато влязохте в тази сграда, отвън пишеше "Правителство на Република Македония". Да не се налага това да го променяме", каза македонският премиер.

 

След като вчера във Виена се проведе нов кръг от преговорите между Скопие и Атина за името на Република Македония, между двете страни остават най-трудните въпроси за разрешаване – дали промяната ще бъде свързана с промяна на македонската Конституция, дали името ще бъде само за международна, но и за вътрешна употреба, и ще продължават ли съвременните македонци да се наричат наследници на Александър Велики и неговото антично царство.

 

"Ако не успеем, няма да имаме вероятно бъдеще в ЕС, в НАТО. Тогава ще трябва Европа да я доведем в Скопие, в Македония – не виждам друг вариант! В най-краен случай, ако не се намери решение, въпросът ще остане отворен и ще продължим след три месеца, след шест месеца пак да търсим отговор", посочва Заев.

 

Следващият кръг от преговори за името се очаква в началото на май.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

 

Коментари

Новини Варна