IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
16:26 | 13 юни 2018
Обновен: 08:00 | 7 април 2024

„Движение България на гражданите“ се надява на обединение вдясно

От партията смятат, че освен ГЕРБ и БСП също трябва да бъде подложена на вот на недоверие

По материала работи: Слав Велев
„Движение България на гражданите“ се надява на обединение вдясно

„Изборите през есента на 2019 г. ще бъдат ключови за развитието на местните общности на България като цяло“, заяви пред журналистите във Варна Димитър Делчев, председател на Политическа партия "Движение България на гражданите". Ръководството на партията е на обиколка в Североизточна България с цел да бъдат сондирани мнения и обсъдени перспективите пред дясното политическо пространство. Според Делчев освен местните и европейските избори през следващата година можем да очакваме и предсрочни парламентарни. От партията вече са започнали подготовката за тях, защото те могат да се случат и много по-скоро от очакваното.

 

„Вчера от БСП обявиха, че ще внесат вот на недоверие към правителството по тема сигурност. Тя е важна и за нас, тъй като още в началото на годината заявихме, че вътрешният министър трябва да подаде оставка, защото не се справя. Според нас сектор „Държавна сигурност“ е фалирал и за нас проблемите в  МВР са системни, не зависят от един или друг министър и идват от главата на правителството. Поискахме от премиера Бойко Борисов да поеме отговорност за проблемите в този сектор и предлагаме мерки за оздравяване на вътрешната сигурност. А именно: преструктуриране и  минаване на областните директори на полицията и на ръководството на МВР през строги тестове за лоялност, които да оценят влиянието им на корупционно поведение. За целта допускаме ползването дори на полиграф за тестовете“, каза Димитър Делчев.

 

Той смята, че от правителството трябва да бъде даден ясен сигнал дали има чадър върху телефонните измамници, с които държавата, според него, не може да се справи. „Милион и 700 000 лв. бяха взети за пореден път от пенсионери преди дни. Друга тема, на която искаме да обърнем внимание, е: има ли възможност държавата да издирва? Близо 10 000 души са обявени за национално издирване от десетки години и те не биват намирани. Трябва да се оптимизира организацията в МВР и да се насочат средства към полицаите на терен, да се наемат нови служители, да се осигурят достатъчно големи заплати и материална база. При сегашното управление на държавата проблемите в сектор сигурност ще продължават да нарастват“ – отбеляза още Делчев.

 

От партията смятат, че БСП също трябва да бъде подложена на вот на недоверие, тъй като тя има дял за сегашното състояние на МВР.

 

По темата Македония "Движение България на гражданите" смята, че правителството капитулира чрез съгласието си с името Северна Македония. То съдържа териториални претенции към Пиринска Македония. „Съглашенската позиция на Бойко Борисов не обслужва националните интереси“, заяви Делчев.

 

Според Найден Зеленогорски, който традиционно е в ръководството на партията и присъства на срещата с журналистите във Варна, темата АЕЦ „Белене“ е политически, а не икономически обоснована.

 

В пресконференцията участва и Виолета Донева – член на Изпълнителния съвет на партията, която изрази мнение, че България, като конкурент на Гърция и Турция в туризма, няма национална стратегия за развитие на бранша. „Какво имаме ние? Чартъри, реклама, ниско платежоспособни клиенти и разработен сезон за само три реални месеца лято. Крилата на сезона не са достатъчно разработени. В момента българският туризъм заема 15% от икономиката на страната. Не може вицепремиер да спасява туристите по Южното Черноморие от шума. Това означава, че държавата я няма“, отбеляза Виолета Донева.

 

От политическа партия "Движение България на гражданите" се надяват най-после да се осъществи голямото обединение на демократичните сили в България, но не се наемат да станат обединител.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Коментари

Новини Варна