IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
14:04 | 13 юни 2018
Обновен: 15:38 | 10 февруари 2024

Захариева: Северна Македония е по-добро, Илинденска не!

"Каквото и да подпишат Македония и Гърция, да няма претенции"

По материала работи: Слав Велев
Захариева: Северна Македония е по-добро, Илинденска не!

Смятаме, че каквото и да подпишат Гърция и Македония, това не трябва да води нито до териториални, нито до исторически претенции, нито до езикови претенции. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV по повод постигнатото споразумение между Атина и Скопие за това Република Северна Македония да е новото име на югозападната ни съседка.

 

Ние имаме договор и в него тези неща са посочени, припомни външният ни министър.

Захариева заяви, че Северна Македония като име е доста по-добро от Илинденска Македония, какъвто вариант имаше неотдавна.

 

„Така се подчертава географското значение на Македония като област“, каза външният министър.

 

Ние имахме предварителна информация за името Северна Македония, но Илинденска Македония със сигурност не беше добро за България, уточни тя.

 

По повод мненията, че страната ни е трябвало да се включи в спора за името, Захариева каза, че това е трябвало да стане преди години, когато сме признали страната /1992 г./.

 

Това, което трябва да правим сега, е да изчистваме неверните неща в учебниците по история и да работим доброжелателно за общите дати и личности, които ще честваме, заяви министър Захариева.

 

Още не съм виждала текста на договора между Гърция и Македония, каза оше Захариева.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна