IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:08 | 4 август 2018
Обновен: 20:49 | 21 април 2024

Бойко Борисов на ГКПП Малко Търново: Натискът по границата е голям, но контролът е силен

Споразумението с Турция работи много добре

По материала работи: Борис Проданов
Бойко Борисов на ГКПП Малко Търново: Натискът по границата е голям, но контролът е силен

Министърът на вътрешните работи и главният прокурор на Република Турция са съдействали за залавянето на Димитър Желязков - Очите. Той е задържан от турските власти в Истанбул. В момента е в ареста. Това съобщи пред журналисти в Малко Търново премиерът Бойко Борисов.


Задействани са международните заповеди за екстрадацията на Желязков. Действа се експедитивно, нямам съмнения в правната система на Турция, заяви Борисов.


У нас по случая работят специализираната прокуратура под наблюдението на главния прокурор.


Днес министър-председателят посети Граничния полицейски участък в Малко Търново, за да се запознае лично с обстановката там и с наличната техника. 


България е на практика единствената неуязвима от мигранти до този момент. Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят, заяви Борисов след инспекция на състоянието на границата. Премиерът отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре. 


Борисов изтъкна, че над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година. 


Министър-председателят съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат купени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180. 


Доволен съм много от усилията, които се полагат. Българите имат храбри и добре подготвени граничари, заяви премиерът. Той отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната. Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е - дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата, каза министър-председателят и добави, че най-изявените ще бъдат наградени.


Снощи за били задържани две големи групи мигранти, информира Борисов.

 

БТА

Коментари

Новини Варна