IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
15:40 | 9 август 2018
Обновен: 17:25 | 16 април 2024

Румен Петков: Губим $150 млн. заради неустойки от находището на природен газ край Галата

По материала работи: Борис Проданов
Румен Петков:  Губим $150 млн. заради неустойки от находището на природен газ край Галата

Държавата губи $150 млн. заради неустойки от находището на природен газ край нос Галата. Това каза във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков. Според него трябва да бъде отнет лиценза на концесионера, заявил, че не е в състояние да придобива природен газ, а съоръженията да преминат безвъзмездно в управление на държавата.

 

Посочената сума включва невнесените концесионни такси към Министерството на енергетиката. По думите му, по предложение на народни представители от БСП в парламента е гласувана лобистка законодателна промяна за пълна либерализация на енергийния пазар. 

 

„През месец ноември 2017 г. с официално писмо до Министерството на енергетиката концесионерът е заявил, че не е в състояние да придобива повече природен газ, с което концесията би трябвало да бъде прекратена и всички съоръжения, които е изградил, автоматично да преминат безвъзмездно във владение на държавата“, каза Румен Петков.

 

Според него концесионерът не спазва екологичните норми с изхвърляне на отпадните води в икономическата зона на Черно море и е регистриран на Каймановите острови с неясна собственост на капитала. Той  настоя да бъде отнет лиценза на дружеството.

 

„Министерството на енергетиката трябва незабавно да предприеме всички действия, за да може това газонаходище, на базата на преустановената концесия с „Петрокелтик“, да бъде прехвърлено на 100% на държавното дружество „Булгартрансгаз“.

 

Докладът на Световната банка, който засяга МВР, Петков определи като „ярка илюстрация на морална нищета и интелектуална недостатъчност“.

 

„Да напишеш, че българският полицай взима колкото датския, през една много сложна схема да се опиташ да го докажеш…значи, тука само д-р Николай Михайлов трябва да ги освидетелства тези хора“, посочи той.

 

Според Румен Петков, ако се окаже, че българските данъкоплатци са платили доклада, трябва да си искат парите обратно.

 

Елена Кирова

Радослава Христова

 

Прочетете още: Румен Петков: Името „Илинденска Македония“ е пряко посегателство върху нашата история

Коментари

Новини Варна