IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
12:24 | 18 септември 2018
Обновен: 13:29 | 25 април 2024

Като "Биляна платно белеше" да избелим образа на Македония!

Зоран Заев: Охрид да стане европейски Йерусалим!

По материала работи: Слав Велев
Като "Биляна платно белеше" да избелим образа на Македония!

„Да приближим Охрид още повече до Европа и от балкански да бъде провъзгласен за европейски Йерусалим, по примера на "Биляна платно белеше" всички ние да избелим образа на нашата Македония. На 30 септември масово да гласуваме "за" да вървим заедно напред. "За" европейска Македония и европейски Охрид", призова снощи македонският премиер Зоран Заев в Охрид, където се състоя митинг, организиран от "Излез за европейска Македония", съобщават вестниците в Скопие.

 

Както и на 8 септември 1991 година, когато страната и бъдещето призоваваха към акция, по същия начин референдумът на 30 септември е призив към действие и наш патриотичен дълг, подчертал Заев, цитиран от вестник "Нова Македония".

 

"Слободен печат" пише, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск чрез видео послание на македонски се е обърнал към гражданите на Македония и обяснил защо всеки трябва да участва в референдума. В профила си в Twitter Туск призова гражданите на Република Македония да гласуват на референдума и да не пропуснат шанса, който им се предлага.

 

Вестник "Вечер", цитиран от БТА, съобщава, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се е срещнал с министъра на отбраната на Италия Елизабета Трента и италианския посланик Карло Ромео. На срещата било разговаряно за актуалната политическа ситуация в страната, евроатлантическата интеграция на Република Македония и референдума за договора с Гърция. Мицкоски подчертал, че за ВМРО-ДПМНЕ договорът с Гърция остава неприемлив и поставя държавата в незавидна ситуация. Мицкоски подчертал, че стратегическите цели на ВМРО-ДПМНЕ са интеграция на страната в ЕС и НАТО. Събеседниците се съгласили, че интеграцията на Република Македония в ЕС и НАТО е ключов фактор за стабилност в региона и е необходима подкрепа за извършването на реформи, което ще помогне за постигането на тези цели.

 

Вестник "Вечер" съобщава, че ерокомисарят Йоханес Хан изразил оптимизъм пред гражданите на Щип в дебат, който е част от кампанията за ЕС, че референдумът на 30 септември ще бъде успешен, а гражданите ще участват в референдума. Той посочил, че става дума за решение на гражданите, което те сами трябва да вземат и призовал младите хора да сторят това, тъй като става дума за европейското бъдеще на тяхната страна. Еврокомисарят изтъкнал, че референдумът е с консултативен характер и независимо от изхода по-голямото участие на избирателите ще даде на политиците по-ясен мандат в каква посока да мислят.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна