IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:28 | 19 септември 2018
Обновен: 18:50 | 14 април 2024

КС на Македония гледа жалба срещу референдума за името

Междувременно кампанията за гласуването е в ход

По материала работи: Слав Велев
КС на Македония гледа жалба срещу референдума за името

Конституционният съд в Македония трябва да разгледа днес жалба за обявяване на референдума, който трябва да се проведе в края на месеца, за противоконституционен. Междувременно кампанията за гласуването е в ход.

 

 

Референдумът, в който Македония трябва да се произнесе за това дали е за членство на държавата в НАТО и ЕС, приемайки договора с Гърция, в който се променя и името на Северна Македония, беше атакуван от македонската Левица, с аргументите, че той противоречи на Конституцията, закона за референдумите и кодекса на Венецианската комисия за добри практики в референдумите.

 

 

„Атака“ иска анекс към договора с Македония: Да не присвояват история

 

 

Според партията в него има няколко спорни точки: въпросът, ратификацията и вида на допитването. „Изрично настояваме Конституционния съд да провъзгласи решението за референдум за противоконституционен, противозаконен и да обяви решението за нищожно. Всички активности във връзка с организирането и провеждането му да бъдат спрени” – искат от левицата.

 

 

Според професор и бивш министър в Македония Любомир Фръчковски инициативата на Левица е абсолютно неоснователна и очаква тя да бъде отхвърлена от Конституционния съд.

 

 

Междувременно кампанията вече е в ход. Митинги за и против се провеждат в цялата страна. Дългоочакваната позиция на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ излезе едва в края на миналата седмица и тя е, че от партията призовават съмишлениците си да гласуват по съвест. Нещо, което предизвика премиерът Заев да възкликне, че е време за позиция, а не за страх.

 

 

Основният аргумент на противниците на референдума в Македония е начинът, по който е формулиран въпроса, който обвързва промяната на името и другите клаузи в споразумението с Гърция с влизането на държавата в ЕС и НАТО. „Приемането на договора съвсем не означава, че ще влезем в тези структури, ако не изпълним и всички останали изисквания”- опонират несъгласните с референдума.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна