IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
21:48 | 2 октомври 2018
Обновен: 14:25 | 23 март 2024

Македония... Нищо не е изгубено, но последиците може да са фатални

Несъгласието, страхът и раните в Скопие са дълбоки

По материала работи: Слав Велев
Македония... Нищо не е изгубено, но последиците може да са фатални

Бъдещето на Македония е по-неясно от когато и да било. В Скопие трябва да се случи невъзможното. Иначе сделката с Гърция ще пропадне, а членството в ЕС и НАТО ще се отдалечи безкрайно. А това ще е фатално за Македония, пише Аделхайд Файлке в коментар в Дойче веле.

 

Резултатът не е обвързващ, но въпреки това провалът на референдума в Македония е горчив хап за всички: за Скопие, за Атина, за онези от ЕС, НАТО и от целия регион, които подкрепят евроинтеграцията на Македония.

 

Все още нищо не е загубено, но резултатът от всенародното допитване илюстрира нагласите сред населението и дава повод за размисъл. Въпреки че 90% от хората, отправили се към урните, гласуваха ЗА, както сега някои се опитват да разкрасяват нещата, повечето македонци замълчаха или дори активно бойкотираха референдума.

 

Предупредителен сигнал за всички

 

Оказа се, че сега я няма онази очаквана широка подкрепа за процеса, който обединява три важни въпроса за бъдещето на Македония: споразумението за името с Гърция и интеграцията на балканската държава в ЕС и в НАТО. Провалът на референдума същевременно е предупредителен сигнал не само за развитието на страната, но и за бъдещата геополитическа ориентация на балканската държава.

 

Скопие получи масирана подкрепа от високопоставени политици като Ангела Меркел, Себастиан Курц и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Въпреки това премиерът Зоран Заев и неговото правителство не успяха да мобилизират достатъчно населението и да го убедят в предимствата от сделката. Съпротивата на противниците е твърде емоционална и твърде остра. С избора си да не гласуват някои македонци искат да накажат правителството, а други просто не желаят да приемат името "Северна Македония".

 

Изгубените десетилетия

 

Бойкотът на референдума показва дълбокото политическо разделение в македонското общество и голямата несигурност по въпросите на националната и европейската идентичност. Чувството за национална гордост трябваше да бъде потушено в полза на европейската перспектива - само че тази сметка не излезе. Тъкмо напротив. Силно емоционализираният спор за името на страната се превърна във въпрос за македонската нация и идентичност.

 

Това е отмъщението на онези изгубени десетилетия, през които беше предприето твърде малко във вътрешнополитическо и международно отношение за решаване на гръцко-македонския спор за името и за наследството на античната империя. ЕС и НАТО също се бавиха дълго в това отношение и не сториха кой знае какво.

 

Днес несъгласието, страхът и раните в Скопие са дълбоки. Предишната еуфория за членство в ЕС и НАТО отстъпи място на съмненията. Вярно, че съмненията за руска намеса в референдума не бяха подплатени с доказателства. Но въпреки това антизападните нагласи в Македония нарастват. Борбата за умовете на хората е в пълен ход.

 

Ролята на опозицията

 

ВМРО-ДПМНЕ триумфира след провала на референдума. Според опозиционната партия правителството на Зоран Заев се е провалило, също както и самото Преспанско споразумение. Въпреки уверенията, че държи на интеграцията на Македония в ЕС и НАТО, опозицията е непреклонна по отношение на името на страната и след успешния бойкот на референдума се чувства по-силна. Със своите вътрешнополитически борби за власт тя взима за заложник цялата страна.

 

Сега македонският премиер Зоран Заев залага всичко на една карта: за да влезе в сила споразумението за името с Гърция, македонският парламент трябва да го одобри с мнозинство от две трети. Затова още в неделя вечерта Заев призова депутатите от опозицията за подкрепа и заплаши с предсрочни парламентарни избори.

 

Понастоящем бъдещето на страната е по-неясно откогато и да било. Затова по някакъв начин сега невъзможното в Скопие трябва да стане възможно. В противен случай сделката с Гърция ще пропадне, а членството в НАТО и присъединяването към ЕС ще се отдалечат безкрайно. А последиците за Македония ще бъдат фатални.

 

dnes.bg

 

 Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна