Елизабет II прие Радев, той пък я покани в България
Какво е отговорила британската кралица остава в тайна
Публикувана: 18 Oct 2018 | 17:06

 

След аудиенцията си при британската кралица Елизабет II президентът Румен Радев съобщи, че я е поканил на посещение у нас.

 

Ако тя не можела, да дойдел член на кралското семейство във връзка и със 140-годишнината от установяването на дипломатическите взаимоотношения с Великобритания, която ще бъде отбелязана догодина.

 

"На място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей и в Британската библиотека", каза държавният глава.

 

Той обаче отговори уклончиво на въпроса дали кралица Елизабет II е приела поканата.

 

"Ще разберете", локонично каза Радев.

 

Иначе според него аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини, тя е новина сама по себе си.

 

"Тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания, между тях има стратегическо партньорство и отличен политически диалог, има активно сътрудничество в редица области. Поканата за аудиенция е знак за уважение между двете страни, за чието развитие работят нашите държави. Това беше потвърдено и по време на тази аудиенция", заяви държавният глава.

 

Румен Радев коментира още, че отношенията между Великобритания и ЕС са важни за двете страни и Brexit не може да промени тази даденост.

 

Румен Радев е четвъртият български президент, който се среща с Елизабет II.

 

На аудиенця при Нейно Величество са били Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. Желю Желев е присъствал на обяд с Елизабет II, а Георги Първанов се е срещал само с представители на кралската фамилия.

 

Кралският протокол е изключително строг, не само за външния вид, но и за поведението. Трябва да се спазва дискретност за разговорите, които са водени по време на аудиенцията – не се обсъждат лични въпроси и остри политически въпроси.

 

Dnes.bg

 

 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )