IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
17:29 | 9 декември 2018
Обновен: 01:52 | 7 март 2024

Тръмп счита, че протестиращите французи го искат за свой президент

Американският президент е уверен, че причина за протеста на "жълтите жилетки" е Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

По материала работи: Слав Велев
Тръмп счита, че протестиращите французи го искат за свой президент

Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че по време на протестите във Франция, причинени според него от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., французите скандират лозунги, призоваващи републиканеца да оглави страната им, посочва ТАСС, цитирайки изявленията на американския президент в Twitter."Парижкото споразумение оказва лошо влияние върху Париж, протести и размирици се случват в цяла Франция." [Протестиращите] скандират: "Ние искаме Тръмп", написа стопанинът на Белия дом в Twitter.Той свързва неудовлетворението на французите с Парижкото споразумение с факта, че хората не искат да плащат големи суми пари, най-вече на развиващите се страни, за предполагаема защита на околната среда. В крайна сметка Тръмп добави, че обича Франция.

 

От средата на ноември във Франция се провеждат масови протести срещу покачващите се цени на горивата. Във вторник стана известно, че властите на страната официално налагат мораториум върху покачването на цените на бензина и дизела в продължение на шест месеца, както заяви премиерът Едуард Филип. Според него тарифите за електроенергия и газ няма да се повишат по време на обсъждането на по-дългосрочните мерки през зимата. Също така, властите решиха да отложат въвеждането на нови правила за техническия контрол на автомобилите за половин година, обещавайки да преминат по време на предстоящите разговори към не толкова скъпо струваща система.

 

Парижкото споразумение беше прието на 12 декември 2015 г., а шест месеца по-късно - подписано. Страните се договориха да не допуснат увеличаването на средната температура с повече от две градуса до 2100. Учените смятат, че в противен случай човечеството ще се сблъска с необратими последици за околната среда. Миналия юни Тръмп обяви, че страната му се оттегля от Парижкото споразумение, припомня ТАСС.

bloombergtv.bg

Четете още: Германските железници излизат на протест

Коментари

Новини Варна