IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
08:23 | 22 март 2019
Обновен: 09:02 | 22 април 2024

ЕС отсрочи Брекзит до 22 май, ако парламентът в Лондон одобри сделката за развода

Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск

По материала работи: Слав Велев
ЕС отсрочи Брекзит до 22 май, ако парламентът в Лондон одобри сделката за развода

Всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел, предадоха Ройтерс и ТАСС.

 

"Брекзит ще бъде отложен до 22 май при условие, че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено", посочи Туск.

 

 

"Така че до 12 април всички опции остават отворени и настъпването на съдбоносната дата ще бъде забавено. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между (напускане) със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от член 50 (от Брекзит)", каза председателят на Европейския съвет на среднощната пресконференция след срещата на върха.

 

Нито Туск, нито шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер можаха да отговорят на въпроса колко дълго може да продължи "дългото отлагане". "До самия край", заяви Юнкер след дълга пауза, което предизвика смях в залата.

 

 

До 12 април Лондон трябва да вземе решение дали ще проведе в страната изборите за Европейски парламент, които са насрочени за края на май. Ако решението е да не се провеждат тези избори, то тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна, подчерта Туск.

 

 

Пак до тази дата Лондон трябва да информира Европейския съвет "как вижда по-нататъшното движение напред".

 

Великобритания прие сценариите на ЕС, според които датата на изхода на кралството от съюза се пренася за 12 април или 22 май в зависимост от парламентарното одобрение на споразумението за Брекзит, посочи Туск. "Тази вечер се срещнах няколко пъти с премиерката Мей, за да се убедя, че Великобритания приема нашите сценарии за отлагане. И съм радостен да ви съобщя, че се споразумяхме, тя ги прие", добави той.

 

В заключителния документ от срещата на лидерите снощи те призовават да продължи подготовката на извънредни мерки в случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Нова извънредна среща на върха "може да бъде свикана всеки момент" за приемане на по-нататъшни решения относно Брекзит.

 

Европейският съюз е подготвен за всички сценарии около Брекзит, но се надява за организиран изход на Великобритания от ЕС, коментира германската канцлерка Ангела Меркел след приключването на първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

 

"Това беше честна и важна дискусия и ние сме подготвени за всички сценарии", каза тя. Каквито и варианти да има, "те трябва да бъдат приемливи за хората в Европа", подчерта Меркел. "Искахме да подкрепим Тереза Мей в нейния стремеж и мисля, че показахме това", добави канцлерката.

 

 

"Сега, разбира се, ще следим как ще върви търсенето на решение в британския парламент", отбеляза Меркел.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-рязък. "Британските политици са неспособни да въплътят онова, което народът иска от тях. Народът гласува за Брекзит, а сега имаме ситуация, при която британският парламент казва, че няма да гласува за споразумение, по което се водиха преговори две години, и ще гласува против всеки (вариант за излизане от ЕС) без споразумение... Това е истинска политическа и демократическа криза", посочи той.

 

Това е "британска криза" и европейците "не трябва да се оказват блокирани в такава ситуация", подчерта френският президент. Сега британците трябва да отстранят неяснотите, които сами създадоха. При нас такива няма. Ние им дадохме ясни дати", каза Макрон.

 

 

"Ние изместихме датата (за Брекзит) от 29 март на 12 април. Защото това е крайният срок, когато британците могат да пристъпят към организация на изборите за Европейския парламент. А датата 22 май беше избрана, за да не остане никаква недоизказаност и никакъв риск за евроизборите, които ще се проведат на 23-26 май", обясни френският президент.

 

Той отбеляза, че е одобрил продължаването на преговорите с Лондон, защото смята за важно "максимално да се помогне на премиерката Тереза Мей да спечели евентуалното трето гласуване" на проекта за споразумение с ЕС. Според него завършилата среща на лидерите на ЕС е позволила да се избегне провеждането на кризисен съмит следващата седмица, който "би преминал в по-лоши условия" и би могъл само да потвърди, че крайният срок остава 29 март.

 

Британската премиерка не смята за правилно Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на май. Самата тя обяви това на пресконференцията след приключването на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел снощи.

 

"Аз съм твърдо убедена, че би било неправилно да молим хората във Великобритания да участват в тези избори три години, след като те гласуваха за напускане на ЕС", каза Мей.

 

Тя се изказа и срещу идеята за отмяна на Брекзит, която набира популярност във Великобритания. "Не мисля, че трябва да анулираме процедурата по чл. 50", посочи тя, като отново се позова на решението, взето от народа на референдума.

 

Премиерката обаче обеща да положи всички усилия, за да гарантира един отложен Брекзит със споразумение.

 

 

От брюкселската трибуна Мей отново се обърна към британските депутати и посочи, че сега от тях зависи да бъде прекратен периодът на неопределеност, обхванал страната заради неяснотата около Брекзит. "Днешното решение (на евролидерите) подчертава колко важно е Палатата на общините да одобри сделката за Брекзит следващата седмица, за да можем да сложим край на тази неопределеност и да напуснем ЕС по организиран и плавен начин", каза тя.

 

Мей отбеляза, че ЕС е дал юридически гаранции, че прилагането на т.нар. предпазен механизъм за границата с Ирландия ще носи временен характер и добави, че е съгласувала тези гаранции с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер миналата седмица.

"Това трябва да даде допълнителна увереност на парламента, че в този малко вероятен случай, когато предпазният механизъм бъде използван, това ще бъде само временно и че Великобритания и ЕС незабавно ще започнат работа по замяната на механизма с алтернативни споразумения до края на декември 2020 г.", посочи премиерката.

 

Тя изрази благодарност на онези депутати, които подкрепят споразумението, и призова онези, които не го подкрепят, да погледнат "истината в очите" преди третия решителен вот, очакван другата седмица.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна