IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:50 | 25 март 2019
Обновен: 05:50 | 10 април 2024

Гуайдо към венецуелците: Гответе се за операция "Свобода"

Ще се създават "Комитети в помощ на свободата"

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс, архив

Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията във Венецуела, призова в Instagram гражданите на страната да се подготвят за операция "Свобода", която да доведе до вземането на властта в страната, съобщиха от ТАСС, цитирани от Dnes.bg.


"Дойде времето да се подготвим за провеждането на операция "Свобода" и да упражним максимален натиск (върху правителството), за да се стигне до окончателно прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички и всеки има роля на този етап от борбата", написа Гуайдо.


Опозиционният лидер добави, че за провеждането на операцията в цялата страна се създават "Комитети в помощ на свободата, които ще имат за задача да пропагандират действия с цел прекратяване на узурпацията във всички райони, сектори, профсъюзи, образователни учреждения и държавни органи".


На 23 януари Хуан Гуайдо се провъзгласи за временен президент на Венецуела. Той бе признат за легитимен лидер на страната от САЩ, членовете на Групата от Лима (с изключение на Мексико) и още много други държави.


Междувременно Николас Мадуро, дългогодишният президент, се ползва с подкрепата на Русия и Китай. И двете страни са осигурили заеми на богатата на петрол южноамериканска страна, осигурявайки стабилност на правителството на Мадуро.


Четете още: Руски самолети с военни и техника кацнаха във Венецуела
 

 

Коментари

Новини Варна