IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
18:26 | 3 юни 2019
Обновен: 13:53 | 26 април 2024

Мария Габриел си остава еврокомисар, евродепутат ще бъде Лиляна Павлова

Не мога да си позволя в този период България да няма комисар

По материала работи: Деян Михайлов
Мария Габриел си остава еврокомисар, евродепутат ще бъде Лиляна Павлова


Мария Габриел няма да бъде евродепутат, а ще остане еврокомисар. По този начин на нейно място в Брюксел ще отиде седмата в листата на ГЕРБ - ексминистърката Лиляна Павлова
"Първо благодаря на всички. Предстоят 5-6 месеца преди създаването на новата ЕК. Не мога да си позволя да не остана комисар и в този период България да няма комисар. Тази сутрин говорих с премиера и той подкрепи решението ми да остана комисар", заяви Габриел.
През изминалата седмица Европейската комисия призова Мария Габриел и още четирима еврокомисари, които са избрани за евродепутати на 26 май, да решат дали ще останат нейни членове или ще отидат в Европейския парламент. Според правилата двата поста са несъвместими.

Освен Габриел, трима вицепрезиденти на Комисията са избрани за депутати - Франс Тимерманс от Холандия, Андрус Ансип и латвиецът Валдис Домбровскис. Румънската комисарка за кохезионната политика Корина Крецу също може да отиде в парламента в групата на либералите, след като беше определена за комисар от социалистите през 2014 г.

Говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер призова петимата да кажат “достатъчно рано преди първото заседание на парламента” коя позиция ще изберат, без да конкретизира срок. Новият Европейски парламент се събира на първа сесия в Страсбург на 2 юли.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна