Горанов: Казусът с партийните субсидии е технически, а не политически
Финансовият министър заяви, че след обсъждане с Бойко Борисов е преценено, че няма нужда да подава оставка
Публикувана: 8 Jun 2019 | 12:41

 

 

Казусът с надплатените партийни субсидии е технически, а не политически. Това заяви пред бТВ министърът на финансите Владислав Горанов.

 

Той посочи още, че е обсъдил въпроса за оставката си с премиера Бойко Борисов и е било преценено, че не е необходимо да се разделя с поста си – призив, който отправиха от БСП.

 

На въпроса дали предложението на ГЕРБ за партийни субсидии от 1 лв. не е популистко, Горанов отговори, че това е мярка, която голяма част от българските граждани са поискали.

 

„Слагаме на масата това, което голяма част от българските граждани са поискали и да отворим дебата за финансирането на политическите партии по начин, по който един път завинаги да бъде затворен, за да не се поставя с всяко гласуване на бюджета”, коментира финансовият министър.

 

Горанов посочи, че темата е била използвана от определени политически сили за пропаганда и партийни цели.

 

По думите му партиите трябва да седнат на една маса и да изберат един модел на финансиране. Ако бъде избрано субсидирането – да се определи разумния размер.

 

На въпрос на бТВ защо се е стигнало до надписване на субсидиите, той обясни, че различното в тълкуването на закона е начинът, по който се формира общата им маса и впоследствие тяхното разпределение.

 

Партиите трябва да имат гарантирано финансиране, за да могат да участват пълноценно в политическия живот, посочи Горанов.

 

Министърът също така отново потвърди, че страната ни има възможността да плати накуп парите по сделката за закупуването от САЩ на изтребителите F-16, въпреки че продължават преговорите за разсрочено плащане.

 

Засегната бе и актуалната тема във връзка с предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляване на ДДС върху храни, лекарствените продукти и др., което според Горанов не би имало ефект върху крайния потребител.

 

Investor.bg

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )