IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
10:55 | 11 юни 2019
Обновен: 15:20 | 19 април 2024

Няма да правим компромис с истината, Гоце Делчев е българин

Захариева поиска промяна на учебниците в Северна Македония

По материала работи: Слав Велев
Няма да правим компромис с истината, Гоце Делчев е българин

 

Аз много пъти съм казвала, че ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин. Това каза пред bTV външният министър Екатерина Захариева по повод поредния спор между България и Северна Македония относно личността на воеводата и опитите за разбирателство за съвместното му честване.

 

Преди дни стана ясно, че македонската делегация в двустранната комисия, която трябва да разреши спорни исторически въпроси между двете страни, е предложила датата 7 октомври за такова честване. Това е денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие. Вицепремиерът Красимир Каракачанов реагира остро на това предложение и дори поиска България да замрази преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, ако съседите ни продължат да се държат по този начин.

 

"Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш", категорична беше и Екатерина Захариева.

 

По думите й, едно от основните неща, които България очаква от Северна Македония е да промени съдържанието на учебниците си.

 

"Те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 година. Ние не искаме да променят историята, а просто да кажат истината. И затова се фокусираме върху учебниците - защото докато продължават да възпитават учениците си във фалшив национализъм, нищо няма да се промени", уточни позицията ни Захариева.

 

Министърът също така припомни, че започването на преговори за присъединяване към ЕС не са гаранция за влизане в съюза.

 

Запитана за мнение относно случая с ученик от Пловдив, вербуван от "Ислямска държава", външният министър заяви, че нямаме констатиран боец на ИДИЛ.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

 

Коментари

Новини Варна