Министрите на енергетиката от Г-20 си сътрудничат за опазване на стабилността на пазара
Среща на върха на Г-20 ще се проведе в Осака на 28-29 юни
Публикувана: 15 Jun 2019 | 16:45

Министрите на енергетиката от групата на 20-те най-големи икономики споделиха опасения относно атаките срещу танкери в Персийския залив и ще си сътрудничат за запазване на стабилността на петролния пазар, заяви японският министър на промишлеността Хирошиге Секо, цитиран от "Ройтерс".

 

Два танкера, един от японски корабни компании, бяха нападнати на 13 юни. Съединените щати обвиниха Иран в атаките, като изразиха загриженост за конфронтация и повишаване на цените на петрола.

 

"Най-важното е, че сме споделили разбиране между министрите на енергетиката, че трябва да работим заедно, за да се справим с последните инциденти от гледна точка на енергийната сигурност", заяви Секо пред журналисти на среща на министрите на енергетиката и околната среда на Г-20 в Каруизава.

 

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих подчертава, че последните събития, включително нападението на четири танкера от Обединените арабски емирства на 12 май, са "много сериозни".

 

Неотдавнашните атаки бяха по-вредни от физическите щети на корабите, тъй като те засегнаха глобалното доверие в сигурността на енергийните доставки, добави той. "Кралството е решено да осигури стабилност на световните петролни пазари", изтъкна Халид ал-Фалих.

 

Дан Бруйле, заместник-министър на енергетиката на САЩ, също осъди атаките. "Ние стоим твърдо с японците и с всички останали", поясни той.

 

Среща на върха на Г-20 ще се проведе в Осака на 28-29 юни.

 

news.bg

Коментари ( 0 )