Макрон призовава за нови имена за председател на ЕК
За 30 юни е планирана специална среща на високо равнище по въпроса
Публикувана: 23 Jun 2019 | 11:58

Според френския президент Еманюел Макрон водещите кандидати за европейските избори вече нямат никакъв шанс за председателската позиция в рамките на Европейската комисия, се посочва в публикация на германския седмичник Die Zeit, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria
 

Манфред Вебер от консервативната Европейска народна партия, Франс Тимерманс от социалдемократите и либералът Маргрет еВестагер биват отхвърлени като наследници на Жан-Клод Юнкер, каза Макрон след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Разговорите са показали, че трябва да бъдат предложени нови имена.
 

Държавните и правителствените ръководители на ЕС не можаха да постигнат консенсус в четвъртък дори след часове на дебати по темата. За 30 юни е планирана специална среща на високо равнище по въпроса, посочва Die Zeit.
 

Дори канцлерът Ангела Меркел (ХДС) каза, че в момента не вижда нито един от водещите кандидати в ролята на наследник Юнкер. Тя прие оценката на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, "че никой от най-големите кандидати няма мнозинство в Европейския съвет". Доста насериозно, без да вижда, че "нещо в момента може да промени това становище“.


Четете още: Протест срещу Бабиш, Прага си спомня за "Нежната революция"
 

Коментари ( 0 )