IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
12:08 | 26 юни 2019
Обновен: 17:54 | 15 април 2024

ГЕРБ склони на консултации за субсидиите, но държат на левчето

"Воля" против разговорите, искат драстично орязване на парите за партиите

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

ГЕРБ ще продължи да настоява за драстично орязване на субсидията на партиите от 11 лева на левче на действителен глас на избори, но ще участва в консултациите, които инициира малкият коалиционен партньор във властта.

 

От "Воля" обаче са категорични, че субсидията не трябва да е повече от 1 лев на действителен получен глас на избори.

 

"ГЕРБ държи на предложението и позицията на партията не се е променила, както каза и премиерът Бойко Борисов вчера. Ние твърдо стоим на позицията си и решението на МС за 1 лев партийна субсидия, какъвто беше и вотът на хората на референдума“, каза Десислава Атанасова от управляващата партия.

 

Все пак тя уточни, че депутатите от ГЕРБ са 95, а към момента срещат единствено подкрепата на "Воля" за предложението си, което означава, че явно то няма да мине на второ четене при гласуването в пленарната зала.

 

"Ние сме склонни да участваме в консултациите, които ще инициират от Обединени патриоти", допълни Атанасова.

 

От "Воля" обаче категорично ще настояват за 1 лев субсидия. "Смятаме, че ако правиш толкова добри дела като политик, самият народ ще иска да ти дава повече пари, за да се развиваш като партия", отбеляза Кръстина Таскова от партията на Марешки.

 

Тя припомни, че на референдума през 2016 г. 2,5 милиона българи гласуваха за намаляване на субсидията на 1 лев.

 

"Оттогава са минали години, а субсидията все още не е орязана. С такива темпове държава не се управлява, трябва да вземем решението бързо, защото това не са пари на премиера или на президента, а на данъкоплатците“, отсече Таскова.

 

А за надвзетите субсидии, които трябва да върне "Воля“ в държавната хазна, тя увери, че партията ще спази закона и ще внесе в бюджета това, което е получила в повече в указания срок.

 

От "Атака" също имат готовност да върнат надвзетите субсидии възможно най-бързо. Депутатът Николай Александров обаче призна, че е изненадан от твърдението на ГЕРБ, че "Атака" не подкрепя намаляването на 1 лев на парите за партиите.

 

"Не само, че ги подкрепихме при гласуването, ами и участвахме в предавания", скочи той.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна