IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
18:47 | 16 юли 2019
Обновен: 08:20 | 27 февруари 2024

ГЕРБ и ДПС ще гласуват против ветото на президента върху промените за финансиране на партиите

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ветото на държавния глава Румен Радев върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се въвежда възможност за финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци породи различни мнения в парламента.

 

От ГЕРБ не останаха изненадани от хода на президента и заявиха, че няма да подкрепят наложеното от него вето. От ДПС също настояха, че има неточни и неверни съображенията, залегнали в мотивите на държавния глава и обявиха, че няма да го подкрепят.

 

Соцлидерката Корнелия Нинова пък декларира съгласието си с Радев и посочи, че мотивите на ветото съвпадат с аргументите, изтъквани от БСП в пленарна зала.

 

"Общо взето президентът налага доста често вето на различни закони", коментира Менда Стоянова от ГЕРБ, но посочи, че според нея няма причина за отстъпки.

 

"Аз лично смятам, че по начина, по който сме регламентирали възможността партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица, това би увеличило прозрачността спрямо случващото се в момента. Обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално и е под масата, а когато това финансиране стане официално, ще може всеки един да види този, който финансира определена партия, възползва ли се преди или след това от нейните услуги в различни посоки, т.е. лобизъм", аргументира се тя.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна