IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
11:54 | 15 септември 2019
Обновен: 06:30 | 5 февруари 2024

Задава се опростяване на Пакта за стабилност

Целта на преразглеждането на пакта не е да коригира фискалните цели, а как те да бъдат измерени, твърди Валдис Домбровскис

По материала работи: Пламен Янков
Задава се опростяване на Пакта за стабилност

Министрите на финансите на ЕС възнамеряват да реформират сложните бюджетни правила за страните от еврозоната. Действащите правила работят добре от гледна точка на много държави членки, но не са съвършени, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис след консултации с финансовите министри в събота в Хелзинки.
 

Сега е въпрос на проучване дали и как е възможно опростяването им. Като цяло преразглеждането трябва да направи публичните финанси по-устойчиви и да стабилизира икономиката. Тъй като темата е силно противоречива, може да мине много време, преди да се стигне до промяна. "Важно е да бъдем внимателни, когато преглеждаме Пакта за стабилност, тъй като това е сложен, деликатен и дълъг процес", заяви италианският финансов министър Роберто Гуалтиери, цитиран от Ройтерс и Investor.bg.
 

Европейските правила, създадени през 1997 г. и наречени Пакт за стабилност и растеж, поставят ограничения върху вземането на кредити в икономическия съюз на страните, споделящи еврото, но запазват суверенитета на страните членки по отношение на държавния дълг и дефицитите.
 

Рамката беше приета през 1997 г. и има за цел да гарантира, че икономиките на страните от еврозоната не се развиват твърде различно. Условията бяха разглеждани при въвеждането на еврото, особено от Германия, за задължителни, тъй като националните бюджети на евро партньорите не се контролират централно. Основните стълбове включват ограничаване на годишния бюджетен дефицит до три процента от икономическата продукция и ограничаване на публичния дълг до 60 процента.
 

След промени през 2005, 2011 и 2013 г. правилата станаха толкова сложни, че всяка година Комисията публикува наръчник от почти 100 страници, обясняващ как работят, наред с много изключения.
 

Доклад на независимия консултативен орган Европейски фискален съвет (EFB) подчертава високата степен на сложност на фискалните правила. Оценката на EFB е добра отправна точка за по-нататъшната дейност по темата, която Европейската комисия ще осъществи по-късно тази година, заяви финландският финансов министър Мика Линтиля. Понастоящем страната е председател на Европейския съвет.
 

Целта на преразглеждането на пакта не е да коригира фискалните цели, залегнали в него, а как те да бъдат измерени, каза Домбровскис. Той подчерта положителните ефекти от изискванията за стабилност. Например, срещу никоя държава членка не е задействано производство за прекомерни дългове. Освен това съотношението на държавния дълг към БВП през тази година ще падне до 80 процента от 88 процента през 2014 г., подчерта още бившият премиер на Латвия.


Четете още: Сноудън иска убежище във Франция, чака решението на Макрон

Коментари

Новини Варна