IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:06 | 20 септември 2019
Обновен: 18:38 | 16 март 2024

Борисов: Отношенията ни с Русия добри, каним Путин догодина

Догодина се подготвя посещение на Путин у нас, обяви премиерът

По материала работи: Слав Велев
Борисов: Отношенията ни с Русия добри, каним Путин догодина

България е в добри и прагматични отношения с Русия, но не може да реши въпроса със санкциите, които ЕС наложи на Москва преди пет години заради деструктивната й роля в конфликта в Украйна. Тази оценка даде премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол, на който той присъства.

 

"Въпросът за санкциите срещу Русия не е по силите на България и ако някой си мисли, че може да го придвижи и да паднат санкциите, много се лъже", отсече премиерът в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев.

 

Борисов призна, че лидерите на много държави се изказват против санкциите, но абсолютно всички гласуват за тях.

 

"Малко лицемерно се получава. Сега да кажа, че ние ще направим така, че да паднат санкциите е наивно и не бих го казал, още повече, че текат много процеси, мисля че отношенията Русия – Украйна лека-полека се нормализират", призна той. Въпреки това Борисов увери, че отношенията ни с Русия са добри, прагматични, точно на базата на взаимната изгода.

Подготвя се и посещение на руския президент Владимир Путин в София следващата година, съобщи Борисов и добави, че по време на срещата ще бъдат обсъдени много теми.

 

"В момента са подадени 12-13 оферта за изграждането на АЕЦ “Белене”. Преди не знаехме колко ще струва централата. Но спасихме 90 милиона лихви за двата реактора. Към тях се присъединяват "Росатом", "Дженеръл електрик", френската държавна и една немска компания - ситуацията е коренно различна. Интерес имат Държавната енергийна китайска компания, Южната ядрена компания, консорциум от “Росатом”, обясни още Борисов.

 

Той увери, че парламентът ще реши дали държавата да участва мажоритарно, миноритарно, със златна акция или въобще да не участва.

 

Премиерът напомни, че вече се строи и Балканския поток.

 

Освен това се търсело начин да бъде открита фериботна линия от Новоросийск до Бургас за улеснение на руските туристи и за тези, които са си купили жилища по нашето Черноморие.

 

Премиерът предупреди също, че неплащането на ЕС към Турция вдига риска от миграционния натиск към границата ни, макар и сега под по-голям риск да е Гърция.

 

"440 днес са влезли до 11 часа у нас", вметна Борисов, цитирайки вътрешния министър Младен Маринов.

 

/Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна