Турция благодари на Борисов за подкрепата за операцията в Сирия
Само той и Орбан от ЕС били направили това
Публикувана: 15 Oct 2019 | 10:14
Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Tурският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата му във връзка със започналата миналата седмица турска военна операция в Североизточна Сирия.

 

"Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия "Извор на мира", каза Чавушоглу.

 

„Турция и България са две съседни, приятелски и съюзнически страни, които активно и ползотворно си сътрудничат в много области. Осигуряването и запазването на мира и сигурността в региона е важно не само за Турция, но и за съседите й, на първо място за България", заяви турският външен министър.

 

Чавушоглу е в столицата на Азербайджан Баку, където участва в международен журналистически форум на тема "Тенденции в развитието на глобалните медии - рискове и обстоятелства". Форумът е организиран от Асоциацията на глобалните медии, базирана в Анкара.

 

На въпрос на кореспондента на БТА как се оценява позицията на България, той заяви още: "Завръщането на бежанците в изчистените райони от терора на Кюрдската работническа партия (ПКК), Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за защита на народа (СЗН), при условие, че създадем безопасност, което може да се реализира само в рамките на една зона за сигурност, е в интерес както на народа на Турция, така и на народа на България. В това отношение смятам, че ще продължим да си сътрудничим с България и занапред, както беше досега".

 

По думите на Чавушоглу ясно и категорично изразената подкрепа от българския министър-председател, а също и от унгарския премиер Виктор Орбан, е много важна в момент, когато други европейски страни критикуват Турция, макар че са съюзници в НАТО.

 

"Използвам случая да благодаря още веднъж. Също така искам да подчертая, че операцията е ограничена, тя е насочена само срещу терористичните групировки, държим да бъдат сведени до минимум жертвите и ранените сред цивилното население", заключи Чавушоглу.

 

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че ще настоява „колегите в Брюксел да спрат с тези нападки /спрямо Турция/ непрекъснато, защото Брюксел е далеч, турската граница е тук и там /в Турция/ има близо четири милиона бежанци“, подчерта премиерът.

 

Борисов изтъкна, че „с президента Ердоган имаме ясна договорка на базата на споразумението, на базата на добросъседството, и турските власти абсолютно стриктно, коректно спазват споразумението към България“.

 

Премиерът беше категоричен, че споразумението с Турция трябва да работи.

"Нито лагери, нито огради, нито каквито и да било мерки могат да ги спрат, ако почнат да идват със стотици хиляди“, заяви Борисов.

 

Според него решението е дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулирането на събитията в Сирия. "Нито огради, нито армия, нищо не може да ни спаси, ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата , какво ще правим", каза Борисов.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

Коментари ( 0 )